Inrikes.

2017-02-28 07:15
När jag började jobba med husrenovering märkte jag väldigt snart att arbetskläderna inte var anpassade för kvinnors kroppar, säger Johanna Söderström.  Bild: Malin Beeck
När jag började jobba med husrenovering märkte jag väldigt snart att arbetskläderna inte var anpassade för kvinnors kroppar, säger Johanna Söderström.

Bättre grovarbetskläder för kvinnor

Allt fler kvinnor arbetar som hantverkare, byggare eller målare. Men arbetskläderna har inte hängt med i utvecklingen. Det ville Johanna Söderström göra något åt. Nästa vecka håller hon pop up-butik i Uppsala med egendesignade grovarbetskläder för kvinnor.

För ett antal år sedan lämnade Johanna Söderström ett jobb som designer inom modebranschen för att i stället börja renovera upp och sälja gamla hus. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Anledningen till att jag slutade som designer var att jag var trött på det ytliga i modebranschen. Men när jag började jobba med husrenovering märkte jag väldigt snart att arbetskläderna inte var anpassade för kvinnors kroppar, säger Johanna Söderström. 

– Det slutade alltid med att jag blev stående i några gamla tajts och jobbade, för att arbetsbyxorna inte passade. 

Formen hade flera problem

Svaret blev att återigen börja designa kläder, och nu har Johanna drivit företaget Operose i flera år. Företaget tog nyligen fram en gravid-arbetsbyxa, som har sålt i stora mängder. 

Vad var det som inte fungerade med de kläder som fanns innan?

– Många kvinnor upplever att de helt enkelt sitter dåligt. Kanske är midjan för låg så att ”myntinkastet” syns om man böjer sig, eller så hänger byxorna och är för stora. 

– I branscher som bygg och målari, som redan är mansdominerat, så berättar kvinnor ofta att de inte blir tagna på allvar, att folk tror att de är praktikanter fast de har jobbat i flera år. Då känns det nog inte bättre om man kommer till jobbet i byxor som ser ut som om man har lånat dem av sin pappa. 

Tidigare modeller hade brister

Johanna Söderström berättar att det sedan tidigare har funnits dammodeller på många kläder, men att designen oftast ändå inte fungerat. 

– Det kan vara byxor med extra hög midja, men som det inte går att böja sig och jobba praktiskt i.

Anledningen till att det inte tidigare har funnits passande arbetskläder för kvinnor på marknaden tror Johanna Söderström beror på att de traditionella klädestillverkarna helt enkelt inte har förstått problemet. 

– Dessutom är det inte bara kvinnliga hantverkare som är intresserade av de byxor vi säljer, utan också förskolepersonal. Jag hade inte själv tänkt på det, men deras kläder slits ju väldigt i jobbet, och ändå får de inga arbetskläder. Så det här fungerar även för dem.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter