Reportage.

2017-09-27 06:00
Andreas Jakobsson är journalist och författare. I novellsamlingen ”Deltidsrebeller­na 1-3” har han samlat skitiga berättelser med en humoristisk underton. Bild: Press
Andreas Jakobsson är journalist och författare. I novellsamlingen ”Deltidsrebeller­na 1-3” har han samlat skitiga berättelser med en humoristisk underton.

Berättelser från livet bredvid

Uppsalas meste dumpstringsexpert, Andreas Jakobsson, ger ut sin första novellsamling. Deltidsrebellerna 1–3 är en samling skitiga historier om vardagslivet för de som lever lite vid sidan om samhällets normer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Boken börjar i ett rafflande tempo. En drogberoende man beskriver i jagperspektiv, utan en enda punkt, livet som en fest och dess baksidor. Det är knarkarens vardag, som att kliva in i amfetamindimmorna och bara skjutsas med.

– En del är baserat på saker som hänt, som jag hört talas om eller varit med om och en del är rent påhittat, berättar Andreas Jakobsson om novellsamlingens innehåll.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Han är Uppsalabo, journalist och författare och varje arbetsdag ägnar han tre timmar åt skönlitterärt skrivande. Novellsamlingen “Deltidsrebeller 1–3” började ta form i somras.

Boken innehåller skitiga historier från tråkiga vardagsrum och kärleksextas under pillerkickar. En humoristisk underton håller samman berättelserna.

En av novellerna heter “SMS” och handlar om när programledarna för Lyxfällan ringer på fel dörr.

– Jag satt och tittade på Lyxfällan och tänkte på hur det skulle kunna bli om de åkte till fel person, beskriver Andreas Jakobsson.

”Låter sig inte inrättas i normer”

Hela boken är skriven i jag-form, men karaktärerna skiftar från kapitel till kapitel.

– Personerna i den här novellen låter sig inte riktigt inrättas i vanliga normer. De försöker på olika sätt fjärma sig från samhället, men de lyckas inte helt. Det är därför boken heter “Deltidsrebellerna” och inte “Heltidsrebellerna”.

Novellerna är skrivna med olika formspråk. Ibland är texterna mer upphackade, i en pågår en mening över tolv sidor.

– Det är kul att experimentera. Det passar bra i novellform. Jag har valt den form som passar bäst till just den berättelsen, säger Andreas Jakobsson.

Han bor i Eriksberg med sin familj och är mest känd som författaren till reportageboken “Svinnlandet”. Han föreläser landet runt, bland annat om sin livsstil som dumpstrare, det vill säga att han hämtar mat som livsmedelsbutiker slängt i sina containrar, men som ändå inte är dålig.

Sin litterära bana började han redan som tonåring. Han minns hur han råkade se ett tv-program med Tomas Tidholm på besök i Skutskär och blev biten av poesins kraft.

– Han läste lite dikter och min bild av poesin blev helt ändrad. Det var jättehäftigt.

Han köpte diktsamlingen “En broschyr av smärta” och började själv skriva.