Inrikes.

2017-12-22 09:23

De flyger mest – och minst

Pyry Niemi (S) är den uppländska riksdagsledamot som flyger mest i jobbet. Niclas Malmberg (MP) flyger allra minst. I genomsnitt gjorde Uppsala läns riksdagsledamöter 12,5 flygresor hittills i mandatperioden, visar ETC Uppsalas kartläggning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Pyry Niemi är ledamot i utrikesutskottet och ledamot i Nordiska rådet, som har träffar som roterar mellan värdar i de olika nordiska länderna. Av Uppsala läns ledamöter är det han som har flest flygresor registrerade, 44 stycken under den senaste mandatperioden.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag flyger ofta. Det blir partiresor och utskottsresor och ofta går det inte att åka tåg, eller så skulle det ta för lång tid. Många flygresor är en del av uppdraget tyvärr, säger Pyry Niemi.

– I de flesta fall är resorna nödvändiga, eftersom jag måste vara i samma rum som de andra och kunna rösta i olika frågor.

Även om det är möjligt att åka tåg till exempelvis Köpenhamn och Oslo, där Nordiska rådet ibland träffas, och även om det går att åka båt till Helsingfors, så har Pyry Niemi flugit vid varje tillfälle som Nordiska rådets sammankomster har ägt rum.

– Visst går det att åka tåg till en del ställen, men inte om man bara ska åka över dagen. Jag tycker att tåg är fantastiskt och skulle gärna ha åkt oftare, men det är lite för många resor och lite för långa sträckor.

Pyry Niemis miljöpartistiska kollega Niclas Malmberg, som sitter i kulturutskottet, har bara gjort en flygresa under mandatperioden, till Helsingfors. Att det blev så var dessutom något av ett misstag enligt honom själv. Han hade tänkt ta båt till utskottets resa till Helsingfors och upptäckte för sent att avgångarna inte skulle klaffa med resans upplägg.

– Resor där jag skulle behöva flyga men där min närvaro är av marginell nytta avstår jag ifrån, säger Niclas Malmberg till ETC Uppsala och förklarar att han tänker mycket på flygets klimatpåverkan.

– Är det möten som jag behöver delta i så undersöker jag om det finns ett annat sätt att åka. Men ett problem där är att den resebyrå som riksdagen anlitar i många fall inte klarar av att ta fram alternativ till flyg.

När resten av kulturutskottet har rest till Polen, Sydafrika och Kanada har Niclas Malmberg inte följt med.

Flygandet har ökat

Sannolikt är Uppsalapolitikernas flygande trots allt ganska modest i jämförelse med de riksdagsledamöter som bor långt ifrån riksdagen. Ledamöter som bor en bit ifrån Stockholm kan däremot plocka ut flygkort, vilket ger möjlighet att flygpendla till arbetsplatsen. Många utnyttjar den möjligheten visade en undersökning som SVT gjorde 2011, och som också visade att flygandet hade ökat efter en liten dipp 2009 då klimatfrågan stod högre på dagordningen.

Pyry Niemi menar att de riksdagsledamöter som bor långt från riksdagen måste ha möjligheten att ta flyget.

Niclas Malmberg menar också att det kan vara nödvändigt med inrikesflyg för att alla ledamöter ska kunna delta i arbetet, men han anser också att riksdagen kunde ha en bättre policy kring flygresande.

– I dag är policyn att riksdagens resor ska göras med hänsyn till tidsaspekten, ekonomin och miljön. Men jag tycker att miljöaspekten borde väga tyngre. Och det är förstås viktigt att den resebyrå som anlitas kan anpassa sitt arbete till det.

”Finns resor som måste göras”

Inte heller tycker han att riksdagens kultur vad gäller flygande är sund.

– Det finns resor som måste göras. Den som sitter i utrikesutskottet kommer nog inte ifrån det, till exempel. Men det görs också många flygresor som inte är nödvändiga alls, till exempel bildningsresor.

– Jag förvånas också ibland över att ledamöter som bor i städer som till exempel Linköping väljer att flyga när de ska åka hem trots att det antagligen går fortare att ta tåget.