Inrikes.

2017-08-18 06:00
  • Kommunen har starkt betonat miljöaspekten, men inte fattigdomsaspekten, i projektet.  Bild: Pontus Lundahl/TT
    Kommunen har starkt betonat miljöaspekten, men inte fattigdomsaspekten, i projektet.
  • Huseyin Alpergin (V) och andra påtalar att fattigdomen i Gränby och Gottsunda borde ligga till grund för fritidsbankerna.  Bild: Uppsala Kommun
    Huseyin Alpergin (V) och andra påtalar att fattigdomen i Gränby och Gottsunda borde ligga till grund för fritidsbankerna. 

Fattigdom bakom Uppsalas satsning på fritidsbanker?

Insamlingen av sport- och fritidsutrustning har gått bra inför öppnandet av Uppsalas första fritidsbank. Miljöaspekten inom projektet pekas ut som särskilt viktig – men det råder oenighet kring hur mycket uppmärksamhet klassklyftor och fattigdomen ska få.

 

På torget framför Ica Kvantum i Gränby har det sedan den 10 augusti stått en insamlingsstation, där privatpersoner kunnat lämna in sport- och fritidsutrustning som man vuxit ur eller sällan använder. Skidor, skor, racketar och mycket annat har anlänt, i en omfattning över förväntan. På söndag avslutas insamlingen i Gränby och allt som skänkts ska köras ner till Gottsunda. Där, i Studiefrämjandets lokaler, slår Uppsalas första fritidsbank upp dörrarna den 2 september.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Alla kommer att få låna saker och allt kommer vara gratis, precis som i ett vanligt bibliotek. Tanken är att man ska fylla i en talong med namn och telefonnummer och sedan låna i 14 dagar, säger Björn Hultén, projektledare vid Upplands idrottsförbund som ansvarat för insamlingen.

Stort miljöfokus

Uppsala kommuns idrotts- och fritidsnämnd fattade i juni beslut om att öppna fritidsbanken, sedan har Region Uppsala gått in med ekonomiska medel och idrottsförbundet fått leda projektarbetet. Fritidsbankens utlåning ska inte riktas till bara ungdomar, utan även till de äldre.

– Och det är ett stort fokus på miljön­. Jag tycker det är ett sådant slit- och slängsamhälle, där saker bara ligger på lager, säger Björn Hultén.

Kommunen har starkt betonat miljöaspekten i projektet, vilket är ett av kriterierna för att man ska få använda begreppet ”fritidsbank”, som myntades 2013. Banken sägs kunna bidra till ett mer hållbart samhälle genom återanvändning av saker. Mindre fokus har dock lagts på fattigdomsaspekten i det hela. Kommunen har inte velat tala om de växande klassklyftorna i Uppsala som ännu en orsak till att öppna fritidsbanken, för att hjälpa människor som inte själva kan köpa sportutrustning.

Fattigdomen inte orsak till banker

Enligt statistik för 2016 är Gottsunda det område som har högst arbetslöshet, minst medelinkomst och störst barnfattigdom i hela kommunen. Gränby ligger inte långt därefter – och där planerar man att senast till våren också öppna en fritidsbank. Enligt Björn Hultén är det dock endast tillgången till sportanläggningar i Gränby som ligger till grund för planen där. Vad gäller Gottsunda ska det inte heller vara fattigdomen eller Polismyndighetens stämpling av stadsdelen i juni som ”särskilt utsatt”, som gör att den första banken öppnar där. Det ska enbart bero på att Studiefrämjandet upplät sina lokaler.

– Gottsunda far ju ibland ganska illa i media och området har blivit utpekat av polisen. En del folk kan tro att det är utifrån de perspektiven vi öppnar i Gottsunda, men det är inte riktigt sant.

Fattigdomen visst orsak till banker

Huseyin Alpergin (V), ledamot i idrotts- och fritidsnämnden, vill istället minnas att det var precis tvärtom när hans nämnd fattade beslutet om fritidsbanken i juni.

– Det är till de människor som inte har några resurser. Man ska först testa i Gottsunda och Gränby. Ifall det går bra, så vill man öppna i fler områden.

Sedan 2015 har forskare vid Ersta Sköndal högskola presenterat årsrapporten Stadens fattiga, i samarbete med Sveriges stadsmissioners regionalkontor. Rapporternas kartläggning har visat att en social och ekonomisk utsatthet och fattigdom breder ut sig i landet. Uppsala stadsmission driver second hand-butiker i just Gränby och Gottsunda. Matilde Hardt, stadsmissionens kommunikatör, tror inte heller det är någon tillfällighet att två av de mest utsatta och fattiga stadsdelarna ska få egna fritidsbanker.

– Vi kan se ett stort behov och en utbredd fattigdom. I januari i år startade vi Stadsmissionens matkasse som vi delar ut till de i ekonomisk utsatthet, som tjänar mindre än 8700 kronor efter skatt. Och det är redan över 150 ansökningar, varav många är barnfamiljer.     

Fritids-
banker

Den första fritidsbanken öppnade 2013 i Värmland, som ett svar på att ensamstående mödrar inte hade råd att köpa fritidsutrustning till sina barn.

Idag har initiativet spritt sig till omkring 30 orter i landet, inklusive i Örsundsbro.

Under hösten öppnar banker både i Uppsala och i Tierp.

Alla som vill använda sig av begreppet ”fritidsbank” måste idag följa kriterierna att alla får låna, allt ska vara gratis och verksamheten ska vara miljöfokuserad.

Landstinget har gett Upplands idrottsförbund 920 000 kronor för att öppna fritidsbanker i varje kommun.

Enligt idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala tänker man inte låna ut saker med synlig märkning, för att undvika att stigmatisera de som inte har råd att köpa egen sportutrustning.