Reportage.

2017-08-30 06:00
  • Under de senaste tre åren har antalet klagomål mot vården i Uppsala växt visar en genomgång från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
    Under de senaste tre åren har antalet klagomål mot vården i Uppsala växt visar en genomgång från IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Fler klagar på vården i Uppsala

Allt fler Uppsalabor klagar på vården som landstinget bedriver. Det visar en genomgång från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som har gått igenom klagomål från 2016. Under de senaste tre åren har antalet klagomål växt.

 

2016 klagade 1 458 patienter på någon aspekt av vårdapparaten i Uppsalaregionen. IVO redovisar strax över 400 anmälningar per 100 000 invånare, mot ungefär 330 år 2014.

– Till viss del beror det här antagligen på att vi har annonserat tydligt om att patientnämnden finns. Det är positivt att patienterna känner till det i större utsträckning än tidigare, säger Inge Bruce, chefsläkare på Regionkontoret.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Sedan är det en allmän medvetenhet. Man har högre krav på sjukvården än tidigare och därför ökar det.

Missnöje med tillgänglighet

Han pekar själv specifikt ut två kliniker vid Akademiska sjukhuset som särskilt bekymmersamma i den regionala statistiken – den ortopediska och psykiatrin.

– Det är framför allt tillgängligheten som människor är missnöjda med, när det gäller ortopeden – det är svårt att komma fram.

I Uppsala liksom i riket som helhet är det behandlingar och vård i sig som får mest kritik. Men IVO ser också att ett ökat antal anmälningar handlar om bemötande. Om det är fallet även i Uppsala vågar Inge Bruce inte svara på.

– Det som ligger i topp är klagomål på behandling och tillgänglighet. Vi får klagomål på bemötande också, men jag tror inte att det har ökat så mycket.

Primärvården extra utsatt

En annan tendens i riket är att fler klagar på primärvårdens bemötande, vilket får till konsekvens att många också söker sig ”högre upp” i vårdhierarkin när de upplever att deras problem inte tas på allvar.

Det problemet finns även i Uppsala, tillstår Inge Bruce.

– Tittar vi på statistiken så får primärvården något fler klagomål i förhållande till antalet patienter än vad sjukhuset får, men primär­vården är också extra utsatt eftersom det är dit patienter kommer först.

– Sedan ska man komma ihåg att befolkningen i Uppsalaregionen betalar mer för sjukvård än befolkningen i andra landsting, men ändå betalar vi betydligt mindre till primärvården  – betydligt mindre. Det är för att politikerna historiskt har satsat mer på sjukhuset.

Patientnämnden har kontakt med både förvaltning och politiker och går igenom hur allvarliga anmälningarna är. Inge Bruce har till uppgift att personligen granska varje enskild anmälan. När en mottagning får många anmälningar går frågan till politikerna. I Region Uppsala är det redan bestämt att en uppföljning kommer att göras på ortopeden, på grund av de många anmälningarna.

– En granskning kommer dessutom att göras av den kultur som finns bland de anställda vad gäller patientsäkerhet på sjukhuset, och vi tror att den är sämre på de avdelningar som har fått mycket klagomål.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter