Inrikes.

2017-06-16 06:00
  • Bild: Ulf Palm/TT
  • Under 2014 och 2015 har inga aktiviteter rapporterats från NMR:s sida i Uppsala. 2016 ökade dock antalet rapporter både från NMR och den rasideologiska organisationen Motgift. Det rör sig om 54 fall.  Bild: Expo
    Under 2014 och 2015 har inga aktiviteter rapporterats från NMR:s sida i Uppsala. 2016 ökade dock antalet rapporter både från NMR och den rasideologiska organisationen Motgift. Det rör sig om 54 fall.

Flerdubblad nazistisk aktivitet i Uppsala

Nazistiska organisationer har ökat sin aktivitet i Uppsala, och i länet. Det visar stiftelsen Expos årsrapport. De flesta av de inrapporterade fallen rör propaganda. Störst är Nordiska motståndsrörelsen som på andra håll i landet anklagas för sprängdåd och mord. 

Stiftelsen Expo presenterar årligen en rapport över Vit makt-rörelsens aktiviteter i Sverige. Antalet inrapporterade aktiviteter slår rekord och har inte varit så högt sedan mätningarna startade 2008. 

Till största delen handlar rapporterna som har kommit in till Expo om propaganda i form av klistermärken, affischer och flygblad på allmänna platser i Sveriges olika kommuner. Men också om manifestationer och om attentat mot flyktingförläggningar och meningsmotståndare. 


GILLAR DU VÅR GRANSKANDE JOURNALISTIK?

Teckna en prenumeration pе din lokala ETC-tidning


Aktivitet även i länets andra kommuner

Den största organisationen i sammanhanget är Nordiska motståndsrörelsen (NMR), tidigare kallad Svenska motståndsrörelsen. Det är en både våldsbejakande och rasistisk organisation som kännetecknas av sin hierarkiska uppbyggnad. 2013 misshandlade medlemmar ur den organisationen en person i Uppsala, men under 2014 och 2015 har inga aktiviteter rapporterats från NMR:s sida. 

2016 ökade dock antalet rapporter både från NMR och den rasideologiska organisationen Motgift. Det rör sig om 54 fall, till den allra största delen propagandaspridning, men också fyra manifestationer eller sociala aktiviteter.  

Ökad aktivitet noteras även i alla länets andra kommuner, inte minst i Tierp. Då har Expo ändå valt att räkna bort organisationen Soldiers of Odin ur sin sammanställning.

Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd med ansvar för sociala frågor, säger att siffrorna ska tas på allvar, men tror att de kan hänga ihop med en ökad anmälningsbenägenhet i första hand.

– Kommunen har satsat på utbildningar med bland annat skolpersonal, och det kan ha påverkat benägenheten att lägga märke till klistermärken och klotter så att det anmäls, säger Ilona Szatmari Waldau. 

Ser ingen ökad synlighet

De polisanmälningar som kommunen får ta del av tyder inte på att det nazistiska våldet ökar. Inte heller tycker man sig se någon ökad synlighet bland nazistiska aktivister. 

– Min bild är att de som håller i manifestationer som flygbladsutdelningar ofta är tillresta aktivister som kommer till Uppsala, säger Ilona Szatmari Waldau. 

– Sedan finns det nog personer här som har de här värderingarna, men vi ser inte att de bygger upp någon organisation. 

Hon menar att kommunen är relativt förskonad från våldsbejakande extremism enligt den definition som används av Säpo och andra myndigheter, där såväl vit maktmiljön som våldsamma jihadister och autonoma vänsterorienterade grupper räknas. 

– Traditionellt sett är det den autonoma miljön som har varit mest aktiv här. Hittills har vi inte fått några rapporter om någon enda person från Uppsala som har försökt att resa ner och ansluta sig till IS heller. Trots att vi är Sveriges fjärde största stad.

”Det är definitivt en terrorgrupp”

Den grupp som ökar sina aktiviteter allra mest i Uppsala, liksom i övriga Sverige är alltså NMR. Den gruppen betraktas både som extrem och farlig av de experter som har undersökt den.

– Det är definitivt en terrorgrupp. Dels vad det gäller ideologi, att man vill störta demokratin och införa ett nationalsocialistiskt styre, dels att man har paramilitära aktiviteter och vapengömmor, sade forskare Magnus Ranstorp till Dagens ETC tidigare i år. 

Med tanke på att medlemmar anknutna till NMR har anklagats för sådant som mord, sprängattentat och annat grovt våld, finns det någon anledning att oroa sig när deras aktiviteter nu ökar här?

– Vi ser inte några tecken på det om vi tittar på rapporterna vi får från polisen, säger Ilona Szatmari Waldau. 

– Vi vet inte om att någon person som bor i Uppsala agerar öppet på det sättet, så att vi kan koppla dem till våldsam brottslighet. Kända medlemmar i NMR som har bott i Uppsala tidigare har nu flyttat.