Inrikes.

2017-05-26 05:26
Bild: Press

Hallå där, Elnaz Alizadeh!

ETC Uppsala har pratat med Elnaz Alizadeh (S), ordförande i Uppsalahems styrelse.

I Knivsta kan hyresgästerna bo kvar, medan många av de boende i Uppsala har fått flytta vid en renovering. Hur förhåller sig Uppsalahem till Knivstamodellen, som ju varit lyckad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi tittar på och pratar om olika modeller som vi skulle kunna tillämpa inom Uppsalahem just nu, för att se hur vi kan göra det möjligt för hyresgäster att bo kvar. Vi vill ta det bästa från olika tillvägagångssätt och arbeta fram en modell som fungerar här i Uppsala. 

Både ni och Rikshem har fått rätt mycket kritik när hyresgäster har fått hyreshöjningar som de inte klarar. Folk har fått flytta och försörjningsstödet har ökat i flera områden. Är det inte viktigt att hitta ett sätt att komma ifrån det?

– Jo, och vi tittar ju på flera modeller, för vi inser också att det inte kan fortsätta på det här sättet. Men vi vill väldigt gärna ha en modell som innebär att man kan välja mellan olika nivåer på renovering, både en med bara det nödvändigaste och några där vi gör lite mer, för att man ska ha lite mer valfrihet. Sigtuna har en sådan variant. 

I Knivsta sänkte man kostnaderna för renovering avsevärt genom relining. Är det en teknik för Uppsalahem?

– Det är möjligt att relining kan bli aktuellt i vissa fall, men det beror på fastigheten. 

– Dessutom kan den tekniken föra med sig en del problem. Dels behöver man göra om reliningen igen efter några år, vilket också är kostsamt. Dels kan relining av ledningar för dricksvatten medföra att mjukgörande ämnen frigörs. Det ska man vara försiktig med.