Reportage.

2016-10-04 06:25
 • Veckans tisdagsgäng. På träningarna kan Abdi ”Alves” Kadir, längst till vänster, koncentrera sig på fotboll i stället för att vara stressad över vad som händer i hemlandet.  Bild: Sao-Mai Dau
  Veckans tisdagsgäng. På träningarna kan Abdi ”Alves” Kadir, längst till vänster, koncentrera sig på fotboll i stället för att vara stressad över vad som händer i hemlandet.
 • Fares Bakher Bakher och Mattias Lundblad, kassör och samordnare för den nya gruppen spelare i Unik fotbollsklubb. Bild: Sao-Mai Dau
  Fares Bakher Bakher och Mattias Lundblad, kassör och samordnare för den nya gruppen spelare i Unik fotbollsklubb.
 • Omar ”Pogba” Sowe spelar i A-laget men dyker fortfarande upp på alla tisdagsträningar. Bild: Sao-Mai Dau
  Omar ”Pogba” Sowe spelar i A-laget men dyker fortfarande upp på alla tisdagsträningar.
 • Tränare Rårsgar ”Roro” Majid vill ­framför allt att de asylsökande spelarna ska ha kul men poängterar att träningarna är seriösa. Bild: Sao-Mai Dau
  Tränare Rårsgar ”Roro” Majid vill ­framför allt att de asylsökande spelarna ska ha kul men poängterar att träningarna är seriösa.
 • Bild: Sao-Mai Dau

"Jag vill spela på liganivå"

Sedan i vintras har Unik fotbollsklubb i södra Uppsala anordnat särskilda träningar för nyanlända ungdomar. ETC har träffat ledare och spelare som berättar om vad det betyder för klubben, om ligadrömmar, och om att få koppla bort det jobbiga.

Sensommarljus landar mjukt på en tätbevuxen gräsplan. Det dunsar till när en fot möter boll, som flyger genom luften till nästa fot, och så tillbaka igen. Än är de få som övar långa passningar på Valsätra idrottsplats denna tisdagskväll, men allt eftersom samlas fler och fler killar på planen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Här har Unik fotbollsklubb sedan årsskiftet hållit öppna tisdagsträningar för asylsökande ungdomar. De flesta kommer från Somalia och Afghanistan, berättar Mattias Lundblad, som är kassör och samordnare för den nya gruppen spelare i föreningen. 

– Förra året var de några enstaka som vände sig till klubben för att fråga om de kunde vara med. Det kändes givet att ta emot dem, vi behövde ju bara lite bollar och någon som höll i träningar, säger han. 

En möjlighet att ha kvar lag

Dessutom innebar det en möjlighet för klubben att ha kvar sina lag för 16–17-åringar, en ålder då många ungdomar annars tröttnar på fotbollen, berättar Mattias Lundblad. Ganska snart växte antalet asylsökande och från klubbens håll ville man skapa en verksamhet mer specifikt riktad till dem. 

– Vi såg hur kul de hade och hur mycket det betydde för dem, och vi hade läst om andra klubbar som engagerat sig på många olika plan för ungdomarna. Men vi ville fokusera på fotbollen, inte på hur de mår eller på deras historia. Det är klart vi frågar om det verkar dåligt ställt med någon och förmedlar det vidare till exempelvis gode män, men det är fotboll vi kan.

15-åriga Abdi "Alves" Kadir har spelat i ett av klubbens ordinarie lag sedan ett halvår tillbaka. Han berättar att träningarna med Unik gett honom möjlighet att koncentrera sig på fotboll i stället för att vara stressad över vad som händer i hemlandet Somalia. 

– Jag hade hamnat långt hem-ifrån, utan något att göra. Men det här har hjälpt. Det är fint att få lära känna de andra killarna, och jag får lära känna svenskar och det svenska språket. 

Han är högerback som sin namne, Dani Alves, och berättar att han ser sina passningar som en av sina största styrkor. 

– Men det är svårt att spela mot nya motståndare, särskilt när de är äldre än jag själv, säger han. 

Av årets säsong kvarstår två matcher som Abdi Kadir hoppas ska föra laget upp till toppen av tabellen. 

– Jag hoppas på det bästa för oss och att jag så småningom kommer att spela på liganivå. 

"Inte haft möjlighet att träna"

Medan Abdi Kadir springer tillbaka till träningen vandrar den snart 17-årige Omar "Pogba" Sowe sakta in på planen; lång och svartklädd med illröda hörlurar. 

– Han är lite av en hangaround, skrattar Mattias Lundblad.

Omar Sowe är A-lagsspelare sedan förra hösten, men dyker fortfarande upp på alla tisdagsträningar. Han spelar i mittfält och skjuter hårt, säger han. Laget ligger på andraplats nu, och han tror de kanske tar sig till nästa division vid säsongens slut om ett par veckor. 

– Jag funderade på att börja spela redan för ett par år sedan, det var något jag har velat göra sedan jag var liten. I Gambia spelade jag bara för mig själv. Jag har jobbat mycket sedan jag var liten och har inte haft möjlighet att träna, berättar han. 

Läs vidare på nästa sida: Förväntas vara fokuserade