Reportage.

2017-07-21 08:18
  • Närodlat. På Fyristorgs marknad hittar du både grönsaker, bröd, ägg och blommor.   Bild: Ylva Porsklev
    Närodlat. På Fyristorgs marknad hittar du både grönsaker, bröd, ägg och blommor. 

Middag av en korg från Fyristorg

Även som stadsbo utan trädgård finns det sommartid goda möjligheter att frossa i både nyskördat och närodlat. ETC har gjort ett besök på Fyristorgs marknad i jakt på lokala middagsingredienser.

En lördagsförmiddag i Uppsala centrum i juli kan lätt tyckas vara en sömnig historia för den som vandrar längs Östra Ågatan. Men tar du några kliv över bron till Fyristorg är det full rörelse trots att butikerna runt omkring ännu inte har hunnit öppna. Här får vem som helst sälja egenodlade och egentillverkade lantmannaprodukter. Stammisarna är många och det pratas om sol, regn och saftrecept.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Varierande utbud efter månad

Prydligt upplagt på små bord finns det som Uppland kan erbjuda i odlingsväg precis just nu. Medan det i juni mest fanns vackra blombuketter, örter och späda spenatblad har det nu dykt upp fler grönsaker som rädisor, solrosskott och flera olika sorters sallad. Rabarberstjälkarna har blivit grövre men de smakar fortfarande fint i en paj eller kaka. I augusti kommer borden att explodera av grönsaksskörd blandat med bär och svamp från skogen, men det går redan nu att utan problem plocka ihop ingredienser till en riktig sommarmiddag.

Färska örter och svenska sojabönor

Förutom glädjen i att köpa nyskördat så finns det även goda möjligheter att hitta sådant som inte så ofta dyker upp i butik. Krukor med äppelmynta och backtimjan kan till exempel ge kryddtäppan på balkongen ett lyft. Annat som är värt att spana efter är färsk koriander med rötterna kvar. Rötterna, som inte har samma parfymton som bladen, används förtjänstfullt strimlade i till exempel thailändsk matlagning.

När färskvarorna är utvalda kan det vara värt att gå ett extra varv för att kolla in alla burkar med varierande innehåll som står uppradade. Här finns allt från inlagd gurka, chutney, sylt och marmelad till mer exotiskt innehåll. Har du tur kan du till exempel hitta misopasta gjord på ekologiskt odlade svenska sojabönor. Det är en sötsalt fyllig pasta gjord på fermenterade sojabönor och spannmål, till exempel ris, korn eller råg. Den finns i olika varianter, de ljusare sorterna är milda och lite sötare och de mörka varianterna smakar mer soja och har rostade toner. Misopasta används i misosoppan som brukar serveras till sushi men den är bra till så mycket mer än så. Testa till exempel att tillsätta 1–2 matskedar i potatis- och purjolökssoppa, eller vispa ner 1 matsked i brynt smör och ringla över nykokta gröna bönor.

Efter ett flertal varv runt det lilla torget är korgen mer än fylld och middagsplanerna satta. Det är inte alltid lätt att som nordbo följa rådet att äta efter säsong men under sommarmånaderna är det en ren fröjd.

Rädisor x3

Juli månad är storsäsong för rädisor. De är lättodlade och går till och med att så i kruka på balkongen. Nyskördade rädisor är ljuvliga att äta som de är med lite salt, men det finns så mycket mer man kan göra:

Smörstek. Stek ett knippe hela rädisor i 2 msk smör och salta efter smak.

Pickla. Rör ihop 1 dl risvinäger, 3 msk strösocker och 1/2 tsk salt. Rör tills socker och salt har löst sig. Skiva rädisor och lägg ner i lagen. Låt stå en halvtimme innan servering. Gott i hamburgaren eller till grillad fisk.

Glöm inte blasten. Bladen på rädisan har en lite pepprig smak, använd dem i sallad eller byt ut en del av basilikan i peston mot rädisblast.