Inrikes.

2017-08-25 06:00
  • Uppsalahem tillåter inte en kombination av besparingar och kommande inkomster. Något Emilie fick erfara efter att ha blivit nekad att hyra den lägenhet hon och sambon stod först i kö till.  Bild: Johannes Frandsén
    Uppsalahem tillåter inte en kombination av besparingar och kommande inkomster. Något Emilie fick erfara efter att ha blivit nekad att hyra den lägenhet hon och sambon stod först i kö till.
  • ”Uppsalahem säger att de vill kunna erbjuda bostäder till människor i livets alla skeden. Men uppenbarligen inte till den som håller på att ta sin examen och inte har hunnit få fast jobb”, säger Emelie. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.  Bild: Claudio Bresciani/TT
    ”Uppsalahem säger att de vill kunna erbjuda bostäder till människor i livets alla skeden. Men uppenbarligen inte till den som håller på att ta sin examen och inte har hunnit få fast jobb”, säger Emelie. Personen på bilden har inget med artikeln att göra.

Nekas lägenhet – trots pengar

Hon har jobb, stora besparingar och inga betalningsanmärkningar. Men trots att Uppsalahem ska ha generösa inkomstkrav nekades Emilie att hyra den lägenhet hon och hennes sambo hade sökt.

”Vi har gjort allting rätt och lagt undan allt vi har kunnat spara. Men det räckte inte.”

 

Tiden börjar rinna ut för Emilie och hennes pojkvän. Hon står på kontraktet för en fyrarums-studentlägenhet, där först hennes kompisar och sedan hennes pojkvän har flyttat in. Hon håller fortfarande på och lägger sista handen vid examensarbetet, men förra terminen var den sista med studiemedel från CSN. Paret måste därmed lämna lägenheten där de bor, eftersom den klassas som studentbostad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Har över 60 000 tillsammans

De har varit medvetna om situationen sedan en längre tid, och försökt gardera sig.

– Vi visste att man antingen måste kunna visa att man kommer att ha inkomst sex månader framåt, eller också att man har besparingar så att man kan betala hyran sex månader framåt. Eftersom vi har varit studenter och inte har haft fasta jobb så har vi lagt undan allt vi har tjänat. Tillsammans har vi 57 000, vilket är nästan sex månadshyror, och kombinerat med lönen hamnar vi över gränsen, säger Emilie.

Tillräckliga inkomster för att betala en hyra på 10 000 i ett halvår alltså. Men när Emilie hamnade först i kön till en eftertraktad trea blev beskedet en kalldusch.

– De sade att de inte kunde hyra ut lägenheten till oss för att en del av pengarna fanns på min pojkväns konto. De accepterade inte heller att han skulle sätta in sin del av pengarna på mitt konto, utan menade att pengarna måste ha funnits där i minst tolv månader för att de skulle acceptera det som en garanti. 

Emilie hänvisade då till att hon har haft och kommer att ha jobb två månader framåt och skickade in intyg för att lönen tillsammans med de sparade pengarna skulle uppgå till minst sex månadshyror.

Men Uppsalahem tillåter inte en kombination av besparingar och kommande inkomster. Inte heller får Emilies föräldrar gå i borgen för henne.

– Däremot accepterar man ­kontrakt om kommunen går i ­borgen för en person som har försörjningsstöd. Visst ska också personer som har försörjningsstöd kunna få lägenhet, men det känns konstigt att jag som aldrig har varit sen med hyran, inte har några betalningsanmärkningar och aldrig har haft problem att få jobb ska bli nekad.

Arbetsmeriterna räckte inte

Emilies chef har pratat om att låta henne få jobba mer i höst på den LSS-enhet där hon i dag är semestervikarie. Med lång erfarenhet av att jobba inom vård och omsorg tvivlar hon inte på att kunna få den sortens anställningskontrakt som Uppsalahem efterlyser. Men lägenheten utannonserades mitt i semestertiderna och då var de flesta chefer på semester och all rekrytering avstannad. Då hon inte kunde visa att hon skulle jobba i sex månader framåt räckte detta inte till.

– Det som är så konstigt är att Uppsalahem säger att det enda man behöver visa är att man kommer att ha en inkomst över huvud taget de kommande sex månaderna. De bryr sig inte om hur hög den är utan den kan i princip vara på en krona. Jag kommer att tjäna betydligt mycket mer men får inte hyra ändå.

”Jag har gråtit och skrikit”

Emilie menar att just skarven mellan studenttiden och jobbsökandet blir en väldigt känslig period – hon är inte ensam om att bli av med studentbostaden i samband med att studierna avslutas.

– Uppsalahem säger att de vill kunna erbjuda bostäder till människor i livets alla skeden. Men uppenbarligen inte till den som håller på att ta sin examen och inte har hunnit få fast jobb.

– De frågade om jag inte hade a-kassa, eftersom det kunde ha räknats. Men för att vara berättigad till a-kassa måste man ha jobbat ett visst antal timmar under sex månader, och det har inte jag.

– Jag har gråtit och skrikit. Det är fruktansvärt jobbigt att varken veta var man kommer att jobba eller var man ska bo.

Hur Emilie och hennes pojkvän ska göra nu vet hon inte.

– Vi blir väl tvungna att försöka hålla oss kvar i studentlägenheten så länge vi kan. Vi vill inte flytta runt flera gånger om året innan vi hittar ett ställe att bo på.

Fotnot: Emilie heter egentligen något annat.

Relaterade artiklar