Reportage.

2017-12-06 06:00
  • Hilda Bendixen får hjälp av ledaren Eva-Lotta Staffas att sy en kjol till en barbiedocka. ” Vi undviker färdiga mallar för det vi tillverkar, meningen är att barnen ska tänka själva”,  säger Eva-Lotta Staffas.  Bild: Sigrid Asker
    Hilda Bendixen får hjälp av ledaren Eva-Lotta Staffas att sy en kjol till en barbiedocka. ” Vi undviker färdiga mallar för det vi tillverkar, meningen är att barnen ska tänka själva”, säger Eva-Lotta Staffas. 
  • Bild: Sigrid Asker

På Spektakelslöjden finns inget rätt och fel

Torsdag eftermiddag betyder handarbete för barn i Stenhagen. Ledaren Eva-Lotta Staffas tycker att Spektakelslöjden är ett bra alternativ och komplement till idrottsaktiviteter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Novembereftermiddagen ligger mörk och våt över Stenhagens centrum. Många barn har sökt sig till biblioteket, som ligger i anslutning till Västra Stenhagenskolan. Sju stycken har samlats hos slöjdaren Eva-Lotta Staffas i ett litet rum som kallas Spektaklet. I dag är besökarna ovanligt få.

– Det varierar hur många som kommer, som mest har de varit 19 stycken. Vi har drop in, så man behöver inte anmäla sig och kan komma när man vill, säger Eva-Lotta Staffas, som leder Spektakelslöjden sedan tre år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bland de som är här i dag är det några som gör garnbollar och några som kardar ull. Ett barn vill göra en tomte. Till skillnad mot slöjden i skolan får man prova på det man känner för.

– Jag syr en kjol till en Barbiedocka, säger Hilda Bendixen, sju år.

Hållbarhetstänk

Ett annat barn som syr en dockblus vill prova ett nytt sätt att fästa ihop den. Eva-Lotta Staffas säger att hon tror att det vanliga sättet fungerar bättre, men ger med sig efter lite övertalning.

– Här finns inget rätt och fel, man får prova sig fram med olika material. Vi undviker färdiga mallar för det vi tillverkar, meningen är att barnen ska tänka själva. I slöjdklubbskonceptet ingår också hållbarhetstänkande – vi återbrukar mycket, berättar hon.

Gratis att vara med

Spektakelslöjden är en del av projektet Slöjdklubben, vars syfte är att barn, oavsett kön, funktionsvariationer och socioekonomisk eller etnisk bakgrund ska få möjlighet att utforska och utveckla sin förmåga att skapa i slöjdmaterial. I Stenhagen drivs verksamheten av Studiefrämjandet i samarbete med Stenhagenbiblioteket, Länshemslöjdskonsulenterna och Hemslöjdsförbundet, med bidrag från kommunen.

– Här är det gratis för alla, så är det inte överallt. Tanken är att barnen ska ha lite kul och få chans att göra något med sina händer. Många rider eller spelar fotboll, men det finns barn som inte vill idrotta, så det här är ett viktigt alternativ, säger Eva-Lotta Staffas.

– Men jag ska rida i morgon, utropar ett av barnen.

– Ja, man kan förstås göra både och, svarar Eva-Lotta Staffas.

Många har varit med i flera år

Ett par av veckans spektakelslöjdare är här för första gången, men de flesta är ”stammisar”. Några äldre barn i elva-tolvårsåldern som inte är här i dag har varit med på Spektakelslöjden i flera år och lärt sig både sticka och sy kläder. När de blir äldre än så brukar de flesta sluta komma.

– Först var Spektakelslöjden öppen för barn mellan 7 och 14 år, men det var ju inga 14-åringar som kom så nu går den övre gränsen vid tolv. Studiefrämjandet ville sänka till tio, men det vore synd att förlora de äldre barnen, säger Eva-Lotta Staffas.

”Det är kul att pyssla”

Könsfördelningen är mindre jämn. I dag är här bara en pojke, och det är ungefär så det brukar se ut enligt Eva-Lotta Staffas. Varför vet hon inte riktigt, men tror att det handlar om traditioner som tar tid att förändra. Som det ser ut i dag är det mest tjejer som lockas till att arbeta med tyg och garn.

– Jag är slöjdlärare till yrket och tycker det är bra att man i dag måste ha både sy- och träslöjd, i stället för att välja som det var förr.

Hilda Bendixen är klar med sin kjol och sätter igång med en tillhörande liten väska åt Barbiedockan. Hon väntar tålmodigt medan Eva-Lotta Staffas nålar ihop de små tygbitarna. För henne är svaret på varför hon går på Spektakelslöjden enkelt.

– Det är kul att pyssla! Det roligaste var när jag gjorde en påse med blixtlås, den gillar jag, säger Hilda Bendixen.

Tiden går snabbt och flera av barnen suckar besviket när Eva-Lotta Staffas upplyser om att det är dags att börja plocka ihop för i dag.

Slöjdklubben

Projektet Slöjdklubben drivs av Svenska hemslöjdsföreningars riksförbund och har vuxit fram ur pilotprojektet Slöjdcirkus, som startade under tidigt 2000-tal.

Slöjdklubben är till för barn mellan 7 och 14 år. I Slöjdklubben ska man få tid på sig, tid att öva, tid att upptäcka och utforska material, verktyg, redskap och slöjdtekniker, med sin kropp, sina sinnen och sitt intellekt. Man gör det tillsammans med andra barn som har samma intresse. Varje slöjdklubb har minst en vuxen handledare som har gått Slöjdklubbens handledarutbildning steg 1.

2007 beviljades Projekt Slöjdklubben medel från Allmänna arvsfonden och 2008 uppmärksammades det med utvecklingsbidrag på 300 000 kronor från dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Källa: Kulturdepartementet

Spektakelslöjden

Spektakelslöjden äger rum i Stenhagenbiblioteket klockan 14.30–16 varje torsdag och är öppen för barn mellan sju och tolv år. Sista gången för höstterminen är den 7 december. Ingen förhandsanmälan krävs.

För barn mellan 10 och 15 år finns Designlabbet, som också är gratis och där man får ägna sig åt både slöjd och annat skapande, som måleri och skulptur.