Reportage.

2017-06-21 06:00
  • ”Värst är plasten. Den bryts inte ned utan faller sönder och blir mikroplast och det påverkar djurlivet”, säger Sofia Hellström, projektledare för Strandräddardagarna.  Bild: Privat
    ”Värst är plasten. Den bryts inte ned utan faller sönder och blir mikroplast och det påverkar djurlivet”, säger Sofia Hellström, projektledare för Strandräddardagarna.
  • Bild: Privat
  • Bild: Privat

Plast, fordonsdelar och flaskpost

Cyklar, plast och tomburkar. Men också gammal flaskpost. Fynden var flera när Fyrisån städades från skräp i förra veckan.

– Ån är full av skräp, och det var det som vi ville uppmärksamma med den här dagen, säger Sofia Hellström, projektledare för Strandräddardagarna. 

Tillsammans med Uppsala akademiska roddarsällskap och med fotbollslaget Uppsala-Kurd P04U genomförde kommunen en städdag i Fyrisån. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Värst är plasten, säger Sofia Hellström. Den bryts inte ned utan faller sönder och blir mikroplast och det påverkar djurlivet. 

Hur då?

– Plasten är skadlig för dem. Till exempel kan fåglar dö av att de får i sig föremål som plastkorkar. 

Mängder av cykelvrak, bildäck, flaskor, burkar och sprejbehållare fiskades upp ur ån förra veckan, förutom de många plastföremålen. 

Vad var det mest intressanta föremålet ni hittade?

– En gammal flaskpost från 1981. Den gick inte att öppna på plats utan att slå sönder flaskan, men såg ut att innehålla en kopia av ett gammalt pass. Den var skriven på ett annat språk och jag vet ännu inte riktigt vad det stod.