Reportage.

2017-09-06 06:00
 • Det har kommit en ny Harry Potter-våg. De som växte upp med böckerna har nu blivit vuxna – och introducerar Harry Potters magiska värld för sina barn. Från vänster kusinerna Alma Felicia Beckman och Märta Gyllenstrand. Bild: Olof Beckman
  Det har kommit en ny Harry Potter-våg. De som växte upp med böckerna har nu blivit vuxna – och introducerar Harry Potters magiska värld för sina barn. Från vänster kusinerna Alma Felicia Beckman och Märta Gyllenstrand.
 • Bara ett dygn efter att evenemanget för Hogwartsexpressen skapades hade 6 000 anmält att de var intresserade av att delta. Bild: Jenny Fjärstedt
  Bara ett dygn efter att evenemanget för Hogwartsexpressen skapades hade 6 000 anmält att de var intresserade av att delta. 
 • Jenny Fjärstedt och Jesper Petersen har slitit med att informera om Harry Potter-tåget. I sommar har de säkert lagt 50 timmar på att svara på frågor efter ett biljettsläpp som blev rätt kaotiskt. Bild: Jenny Fjärstedt
  Jenny Fjärstedt och Jesper Petersen har slitit med att informera om Harry Potter-tåget. I sommar har de säkert lagt 50 timmar på att svara på frågor efter ett biljettsläpp som blev rätt kaotiskt.

Platsbrist på Harry Potter-tåg fick fans att storma sagobyn

Över 11 000 personer ville åka med Harry Potter-tåget. Men det fanns bara plats för 900. Det här är berättelsen om ett kraschat nätverk, arga föräldrar, en gigantisk sociala medier-hype och en ideell förening mitt i stormens öga.

 

– Vi var lite smått sönderstressade, säger Jenny Fjärstedt från Uppsala Slug Club om kaoset efter biljettsläppet för en månad sedan. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Uppsala Slug Club är Sveriges största Harry Potter-förening, men medlemsantalet är blott 150 personer. Flera av de mest aktiva är i yngre 20-årsåldern. Ett 30-tal medlemmar jobbar ideellt för att årligen arrangera Hoqwartsexpressen tillsammans med museijärnvägen Lennakatten. Barn utklädda till Harry Potter, Hermione Granger, Ron Weasley, Snape och alla de andra fick i lördags gå på veterantåget vid perrong 9 3/4 i Uppsala och ge sig ut på en magisk resa. För varje år har intresset för Hogwardsexpressen vuxit.

– Redan förra året insåg vi att intresset var stort. Då kraschade servern och ingen fick tag på biljett en stund, berättar Jenny Fjärstedt.

I år, samma sommar som 20-årsjubileet sedan första Harry Potter-boken släpptes, ville föräldrar och fans från hela Sverige åka med veterantåget.

– Vi trodde att med förstärkta servrar och dataprogram skulle vi kunna ta emot den här anstormningen av biljettköp, men vi klarade det inte. Nätverket orkade inte. Vi har lärt oss läxan, till nästa år samarbetar vi med något biljettföretag, säger Johan Vinberg, ordförande för den ideella museiföreningen bakom Lennakatten. 

Redan i förväg ökade föreningen och Lennakatten antalet avgångar med ångloket från en till två. För information och marknadsföring av evenemanget står Uppsala Slug Club. 

– Det var Facebook som hjälpte eller stjälpte oss. Vi har inte marknadsfört oss på något annat sätt än i sociala medier. Det har inte behövts, berättar Jenny Fjärstedt.

Till biljettsläppet den 26 juli hade 11 000 anmält på Facebook att de var intresserade av evenemanget. Många besvikna blev utan biljett och efterlyste i desperation tågbiljetter.

Nätverkskraschen hade samtidigt resulterat i att 600 för många biljetter hade sålts. Lennakatten och Uppsala Slug Club hade krismöte. 

Kapaciteten på tågen ökades med fler vagnar och ett starkare diesellok kopplades på slutet av veterantågen. Men trots det blev det trångt i lördags. Inte ens barn var garanterade sittplats under Hogwartsexpressen. På evenemangsområdet ökade trycket. Ett 30-tal sällskap tog sig till Hogsmeade utan biljett.

I Harry Potters värld är Hogsmeade en trollkarlsby med flera spännande affärer. Under Hogwartsexpressen är Hogsmeade egentligen den lilla orten i södra Uppland som heter Marielund. Flera Harry Potter-aktiviteter och en tillhörande marknad arrangerades i Hogsmeade.

Ville ta bilen dit

Flera föräldrar hade hotat i inlägg på Facebook om att ta bilen dit. Argumentet: ingen kan stoppa oss från att vara på allmän plats.

– Det är olyckligt att de inte respekterade att det är ett eventområde och att man behöver biljett, säger Jenny Fjärstedt.

Föreningen fick kritik för att ha informerat för dåligt om villkoren för evenemanget. Enligt Jenny Fjärstedt var det vuxna, ofta i sällskap med barn, som försökte ta sig in utan biljett.

– Man kan tydligen inte vara övertydlig nog och poängtera saker tillräckligt många gånger. Vi vill inte behöva spärra av med kravallstaket, men folk gjorde allt för att komma in.

I lördags var det femte året som Hogwartsexpressen arrangerades. Vad som händer kommande år är ännu oklart. Uppsala Slug Club ska utvärdera årets arrangemang.

– Vi i föreningen är glada och lättade. Det gick bättre än vi förväntade oss med tanke på den stora anstormningen, säger Jesper Petersen från föreningen.