Inrikes.

2016-12-16 05:47
  • Bild: Johannes Fransén
  • Också Vänsterpartiet, som tidigare drev frågan att göra Uppsala till en svensk testzon för gratis kollektivtrafik i Sverige, anser att det i dag är en idé som har låg prioritet, eftersom landstingets ekonomi dras med stora underskott i vården.  Bild: TT
    Också Vänsterpartiet, som tidigare drev frågan att göra Uppsala till en svensk testzon för gratis kollektivtrafik i Sverige, anser att det i dag är en idé som har låg prioritet, eftersom landstingets ekonomi dras med stora underskott i vården. 

Så mycket tjänar du på nolltaxa i trafiken

Ungefär 350 kronor i månaden. Så mycket högre skatt skulle en medelinkomsttagare få om Uppsala införde gratis kollektivtrafik, att jämföra med 750 kronor för ett månadskort. Men varken kommun- eller landstingspolitiker är intresserade av en sådan lösning. I stället höjs biljettpriset nästa år. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Ungefär hälften av kostnaderna för kollektivtrafiken finansieras i dag av biljettintäkter, och det är en inkomstkälla som behövs. Det måste till en kraftig utbyggnad av trafiken de närmaste åren, och det blir svårt att genomföra utan biljettintäkterna, säger Maria Gardfjell, kommunalråd med ansvar för kollektivtrafikfrågor och nytillträdd ledamot i landstingets kollektivtrafiknämnd.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Från och med i januari höjs priset på månadskort och biljetter inom lokaltrafiken från 750 till 795 kronor, och ungdomsbiljetterna från 525 till 555 kronor. 

– Tillgängligheten har ju förbättrats, så resenärerna kommer att få någonting för den här höjningen, säger Maria Gardfjell. 

– Utan medfinansiering från resenärerna hade vi aldrig kunnat förbättra tågtrafiken så mycket som vi har gjort.

Boende inom Uppsala

Mest har taxan höjts för boende inom Uppsala i samband med att kommunen införde enhetstaxa 2015. De som bodde i andra kommuner i länet fick billigare buss- och tågresor samtidigt som Uppsalabornas månadskort för stadstrafiken blev dyrare. Det man nu strävar emot bland Miljöpartiets lokal- och landstingspolitiker är att skapa gemensam taxa även med Stockholms lokaltrafik. 

De kommande åren måste kollektivtrafiken inom Uppsala kommun också byggas ut kraftigt, bland annat mellan områden som centrum, Uppsala Science Park, Ångströmlaboratoriet, Rosendal och Ultuna, och kommunstyrelsen lade förra veckan fram en utredning som pekar mot en framtida investering i spårvagnstrafik. Det är ett av skälen till att Maria Gardfjell inte tycker att gratis kollektivtrafik är en prioriterad fråga. 

– Det kommer att krävas stora investeringar, och det vi framför allt satsar på är att göra kollektivtrafiken mer tillgänglig. Om allt skulle gå på skatten kommer kollektivtrafiken att ställas i motsats till annan välfärd i landstinget, som vården. 

Att fler antagligen skulle ställa bilen vid gratis kollektivtrafik kallar Maria Gardfjell en ”temporär effekt vid ett tillfälle”, och argumentet att det är mer rättvist med gratis kollektivtrafik för grupper som ofta bor längre bort från staden avfärdar hon, eftersom ”fördelningspolitiken kan inte lösas med biljettaxor”. Maria Gardfjell hänvisar också till det samråd som kollektivtrafiken har haft med ett stort antal Uppsalabor, där den övervägande åsikten var att kollektivtrafiken framför allt måste byggas ut.

Men i dag kostar ett månadskort 750 kronor, snart mer. Den här uträkningen visar att det skulle kosta ungefär 350 kronor för en person i höjd skatt med gratis kollektivtrafik. Det är ju billigare än det biljettpriset, och täcker samma kostnader som månadskortet i dag. Vad säger du om det?

– Det är ju en sak som slår mot alla, även dem som väljer cykeln. Vi vill att fler ska fortsätta att vara motiverade att cykla i stället och bygga ut den infrastrukturen, vilket blir ännu mer motiverat med alla elcyklar.

Testzon för gratis kollektivtrafik

Också Vänsterpartiet, som tidigare drev frågan att göra Uppsala till en svensk testzon för gratis kollektivtrafik i Sverige, anser att det
i dag är en idé som har låg prioritet, eftersom landstingets ekonomi dras med stora underskott i vården. Landstingsrådet Sören Bergqvist är däremot emot det enhetstaxesystem som har införts eftersom han menar att det tydligt har minskat incitamentet för vissa grupper att ta bussen – särskilt för boende i Storvreta som drabbas av att både ha hamnat i zon två och fått dyrare busskort. 

– Där vill vi minska kostnaderna, men med riktade insatser, där vi har räknat ut ganska träffsäkert vad det skulle kosta. 

– Gratis kollektivtrafik skulle vara svårt att genomföra för att det skulle bli problem med kapaciteten i bussnätet, som antagligen skulle bli ojämnt belastat också, säger han.

– Dessutom är landstings- och kommunalskatter dåliga att använda för att få en utjämnande effekt, eftersom de inte är progressiva – alla betalar samma skattesats. 

Läs vidare på nästa sida: Vinnaren & förloraren

Fakta

Månadsinkomst: 10 000

Skattehöjning: 106

Antal månadskort: 1,7

Månadsinkomst: 12 000

Skattehöjning: 136

Antal månadskort: 2,2

Månadsinkomst: 15 000

Skattehöjning: 185

Antal månadskort: 3

Månadsinkomst: 18 000

Skattehöjning: 234

Antal månadskort: 3,7

Månadsinkomst: 20 000

Skattehöjning: 266

Antal månadskort: 4,3

Månadsinkomst: 25 000

Skattehöjning: 347

Antal månadskort: 5,6

Månadsinkomst: 30 000

Skattehöjning: 427

Antal månadskort: 6,8

Månadsinkomst: 40 000

Skattehöjning: 575

Antal månadskort: 9,2

Månadsinkomst: 75 000

Skattehöjning: 1092

Antal månadskort: 17,5