Inrikes.

2017-03-17 05:22
  • Restaurang Karl Johan dömdes ut som serveringslokal. Från och med måndag nästa vecka kan pensionärer istället inta sin lunch på Fyrishov. Kommunen har tecknat ett avtal med restaurangen, som kommer att reservera ett av rummen två timmar om dagen.  Bild: Malin Beeck
    Restaurang Karl Johan dömdes ut som serveringslokal. Från och med måndag nästa vecka kan pensionärer istället inta sin lunch på Fyrishov. Kommunen har tecknat ett avtal med restaurangen, som kommer att reservera ett av rummen två timmar om dagen.
  • Monica Östman, äldrenämndens ­ordförande.  Bild: Uppsala kommun
    Monica Östman, äldrenämndens ­ordförande.

Seniorgäster får plats på Fyrishov

När seniorrestaurangen Karl Johan dömdes ut som serveringslokal förlorade äldre i Uppsala en viktig träffpunkt. Men nu kan frågan vara löst – åtminstone tillfälligt. Restaurangen på Fyrishov kommer att ta emot matgästerna i stället.

Torsten Tornberg, medlem i SPF City och matgäst på Karl Johan, är relativt nöjd med beslutet. Han har ätit lunch på restaurang Karl Johan i tio års tid och ser det som en viktig del av sin vardag. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är både en social mötesplats och ett sätt att få i sig god och näringsriktig mat. Vi är en grupp som har ätit där länge och som känner varandra.

Torsten Tornberg förklarar att han själv inte har drabbats så hårt som andra av att restaurangen stängde. 

– Jag kan röra på mig och ta mig runt. Det är inga problem för mig att hitta en annan restaurang och gå dit i stället. Men många kan inte och det gör mig ont för deras skull. Priset är också viktigt. Lunchen på seniorrestaurangen kostar högst 50 kronor, och det är viktigt att det inte blir mer än så. 

Han menar att många äldre – framför allt män – har svårt att laga mat. På seniorrestaurangen kostar en lunch högst 50 kronor och riktlinjerna för hur maten lagas följer Livsmedelsverkets rekommendationer. 

Reserverat rum på Fyrishov

Från och med måndag nästa vecka kan Torsten Tornberg och andra pensionärer inta sin lunch på Fyrishov i stället. Kommunen har tecknat ett avtal med deras restaurang, som kommer att reservera ett av rummen två timmar om dagen.

– Det är den näst bästa lösningen jämfört med att vara kvar, så jag är nöjd med det. Men det är viktigt att det blir ordentligt marknadsfört så att folk hittar dit, säger Torsten Tornberg.

Efter att Karl Johan fick läggas ned hastigt förra året har flera äldre vänt sig till kommunen och klagat.

– Anledningen till att vi stängde ned var att vi helt enkelt inte fick lov att driva restaurang i lokalerna längre för stadsbyggnadsförvaltningen – i alla fall inte utan att göra omfattande renoveringar, säger Monica Östman, äldrenämndens ordförande. 

– Det skulle ha kostat 15 miljoner, och även om vi hade renoverat så hade restaurangen fått lov att stänga under den perioden.

Hon bekräftar Torsten Tornbergs bild av ett övervägande manligt klientel på seniorrestaurangen.

– Vi ser att det är fler män som går till seniorrestaurangerna och att det är fler kvinnor som går till träffpunkterna som ordnar aktiviteter. Det är förstås jätteviktigt att de här verksamheterna finns. 

Tornberg tror på andra skäl

Torsten Tornberg är skeptisk till kommunens förklaring till stängningen och tror att kommunen ville få bort verksamheten från lokalerna av andra skäl än de påstådda. 

– Redan för fyra år sedan konstaterade man brister i lokalerna, men det är först nu verksamheten stängs. 

Han uppmanar kommunen att satsa mer offensivt på seniorrestauranger över huvud taget.

– Att vara pensionär i Uppsala är tufft. Boendekostnaderna är så höga och många har inte råd att äta ute. De som inte orkar ta sig ut måste dessutom leva på matlådorna från hemtjänsten, som är så trista! Man borde satsa lite mer på oss äldre. 

Fakta

Restaurang Karl Johan

I november stängdes restaurangverksamheten på Karl Johan slutgiltigt efter att öppettiderna hade minskats. Kommunen hänvisade till sjunkande kundunderlag och stora renoveringsbehov. 

Rikshem äger fastigheten och planerar nya bostäder i området, vilket orsakat spekulationer om att restaurangflytten beror på att fastighetsägaren vill disponera lokalerna på annat sätt. 

Flera av matgästerna har sedan protesterat mot beslutet. I december kom förslaget att flytta verksamheten till Fyrishov, vilket nu blir verklighet.