Inrikes.

2016-05-13 07:10
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Uppsalabor vill hjälpa EU-migranter

Uppställningsplats, natthärbärge och dagverksamhet. Uppsalabor från hela det politiska spektrat vill att kommunen hjälper utsatta EU-migranter med det mest grundläggande. Det visar en studie från Uppsala universitet, som lämnades över till kommunen i veckan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Inom kort kommer kommunen att presentera en långsiktig plan för hur man ska arbeta med de EU-migranter som tigger på Uppsalas gator. 

I dagsläget bidrar kommunen med två saker – bajamajor på vissa platser och att hålla dagverksamheten på Crossroads öppen fram till årsskiftet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Vänsterpartisten Ilona Szatmari Waldau är kommunalråd med ansvar för sociala frågor. I dag är hon mycket tystlåten om innehållet i det kommande förslaget. 

– Vi har inte diskuterat färdigt än, och jag kan därför inte säga hur vi planerar att göra. Men vi kommer att lägga fram ett förslag ganska snart, antagligen under maj månad. 

Men även om förslaget ännu inte har offentliggjorts, är debatten i full gång. Sedan regeringens utredare Martin Valfridsson lade fram sin utredning i februari är rekommendationen till kommunerna att varken erbjuda uppställningsplats eller skolgång för barn och till privatpersoner att inte skänka några pengar. 

Enhällig åsikt

Men Uppsalabor som har fått informera sig i frågan tycker inte som Valfridsson, visar en undersökning från Statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Där har en forskargrupp vinnlagt sig om att hitta en referensgrupp på 60 personer, med åsikter från hela det politiska spektrat och som också hade olika inställning till EU-migranter. Sedan fick de mer information och möjlighet att diskutera med varandra.

– När gruppen hade fått ta del av information både från politiker, socialtjänst, polis och härbärget, och hade diskuterat med varandra, så ansåg alla enhälligt att det bör finnas en viss service för gruppen. Det bör finnas en verksamhet motsvarande Crossroads, ett natthärbärge och en uppställningsplats. Det gällde oavsett vilka andra åsikter de hade i grunden, säger Julia Jennstål, forskare på Statsvetenskapliga institutionen. 

Styr inte resultatet

Hon är noga med att betona att forskningsprojektet inte har velat styra resultatet i någon riktning. Studien går helt enkelt ut på att undersöka vad som händer när medborgare får möjlighet att bilda sig en väl informerad ståndpunkt och resultatet hade publicerats och diskuterats oavsett resultat. 

– Åsikterna går isär när det gäller andra saker, som skolgång, men de flesta menar när de får resonera ett tag att vi har ett ansvar för personer som ändå vistas i Sverige. Många resonerar kring barnens behov, säger Julia Jennstål.

Kommunen har fått ta del av resultaten från studien, och Ilona Szatmari Waldau säger att hon tycker att de är intressanta.

Kommer det här att påverka vilket förslag ni lägger fram?

– Vi kommer att ta hänsyn till all information som vi får, även det som kommer fram i studien.

Kommer Martin Valfridssons utredning att påverka ert förslag?

– Jag har svårt att se att det inte skulle göra det. Vi måste förhålla oss till det han säger oavsett hur vi väljer att göra. Men det vi lägger fram blir vår egen långsiktiga strategi, säger Ilona Szatmari Waldau.

Studie

Studien Uppsala talar om tiggeri – medborgarnas rapport lämnades över till kommunen i torsdags. Den bygger på en fokusgrupp på 60 personer, där åsikter från hela det politiska spektrat ryms. 

Samtliga tyckte att:

• En legal uppställning för husvagnar bör upprättas.

• Natthärbärget och Crossroads bör behålla sina verksamheter.

• Sverige bör utöva påtryckningar i de tiggandes hemländer.

Majoriteten vill se:

• Pedagogisk verksamhet riktad till yngre barn.

• Riktade resurser från myndigheter.

• Alternativa sysselsättningar åt vuxna.

• Vänort i Rumänien.

En minoritet ville ha:

• Skolgång för äldre barn.

• Tillgång till tolkar i kommunen.

• Dialog mellan politiker och EU-medborgare.

• Registrering, gränskontroller och tidsbegränsningar.

• Tiggeriförbud.