Inrikes.

2017-09-15 06:00
  • ”När vi arrangerade Welcome Out förra året kände jag att det hjälpte mig, och jag kunde också hjälpa andra människor i liknande situationer”, säger Basamba Drammeh.  Bild: Malin Beeck
    ”När vi arrangerade Welcome Out förra året kände jag att det hjälpte mig, och jag kunde också hjälpa andra människor i liknande situationer”, säger Basamba Drammeh. 
  • Basamba Drammeh.  Bild: Privat
    Basamba Drammeh. 

Uppsalas Pride går på export

I Gambia var han hänvisad till hemliga möten och underjordisk organisering. När han sökte asyl i Sverige blev han deporterad. Nu lever Basamba Drammeh öppet som hbtq-aktivist i Paris. Men en sak har han tagit med sig dit – Uppsalas Pridefestival Welcome Out.

– Jag räknar mig fortfarande som en av medlemmarna i planeringskommittén, så jag kommer att komma tillbaka till Uppsala och hålla en workshop, berättar Basamba Drammeh på telefon från Frankrike, där han nu har fått asyl.

I helgen drar den nämligen igång för andra året i rad, Uppsalas Pride­festival Welcome Out. Precis som förra året är prägeln internationell och programmet riktar sig särskilt till asylsökande och personer med utländsk bakgrund.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


”Festivalen blev som en försäkran”

Basamba Drammeh, som var med förra gången som festivalen arrangerades har blivit så förtjust i konceptet att han har inlett ett arbete för att bygga upp samma sorts festival i Paris.

– När vi arrangerade Welcome Out förra året kände jag att det hjälpte mig, och jag kunde också hjälpa andra människor i liknande situationer.

– Vi som kommer som flyktingar från olika internationella miljöer är osäkra. Jag var osäker på mig själv och på omgivningen och visste inte hur jag skulle göra för att komma ut. Festivalen blev som en försäkran om att det gick.

Årets Welcome Out innefattar allt från föreläsningar om hbtq-personers rättigheter i Sverige till körsång och gratis hiv-testning.

Basamba Drammeh kommer ursprungligen från Gambia och berättar att situationen där gör det mer eller mindre omöjligt för hbtq-personer att organisera sig och vara öppna med vilka de är. Misstänkt homosexuella personer kan fängslas på livstid och den tidigare presidenten hetsade också mot den homosexuella minoriteten och uppmanade till våld.

– Det finns inte någon hbtq-rör­else. I stället får alla leva var för sig. De som träffas gör det i hemlighet, på vissa platser eller genom kontakt med vänner.

– Jag ville organisera mig men kunde inte, jag var rädd för att dö. Det är en ny regering i Gambia nu, men jag tror inte att de kommer att ändra på lagen. Det finns inget intresse för det. Samhället och politikerna är homofobiska.

Han kom till Uppsala för att söka asyl, men deporterades sedan till Frankrike, på grund av Dublinförordningen, som säger att alla migranter ska söka i asyl i det EU-land som de först kom till.

– Jag var väl inte så glad över det, jag hade redan hunnit börja tycka om Sverige när beskedet kom. Men jag är glad över att få stanna i Frankrike.

Målet är en festival nästa år

Att komma till Frankrike med de positiva erfarenheterna av Welcome Out gjorde Basamba Drammeh öppen för att fortsätta sitt engagemang.

– Jag har tagit kontakt med ideella organisationer och möjliga bidragsgivare här i Frankrike. Ambitionen är att hålla en festival här 2018. Redan i september i år kommer vi att börja med några aktiviteter.

I framtiden hoppas Basamba Drammeh att förutsättningarna för hbtq-personer ska ändras i Gambia. Inom en tio till femtonårsperiod hoppas han att det politiska klimatet i någon mån ska ha förbättrats.

– Det kommer att krävas stora uppoffringar för att nå dit. Kanske är jag beredd att göra dem. Jag har fortfarande kontakt med en ungdomsorganisation där. Jag tror att det bästa är att försöka nå de unga i Gambia. Men det kommer inte att bli lätt.

Höjdpunkter på Welcome Out 15-17 september

Aino Gröndahl: Asylprocessen för hbtq-flyktingar, föreläsning 10.00, fredag

Queerfest: Ungdomens hus, 18.00, fredag

David Nnanna Ikpo: The art of writing back – berättelsen om boken ”Fimi Sile Forever” och hbtq-personers situation i Nigeria. Stadsbiblioteket, 11.00, lördag

Ben Miller: Love is a conflict – doing history as activist work. Stadsbiblioteket 12.45, lördag

Prideparad: Start Vasaparken 13.00, söndag

Hela programmet finns på: www.welcomeout.se/program

Welcome out

Welcome Out är Uppsalas Pridefestival för stadens internationella hbtq-minoritet. Den är gratis och startade förra året. Festivalen vänder sig särskilt till asylsökande och migranter och går på djupet i frågor som specifikt rör dem, men är öppen för alla.  Festivlen pågår mellan fredag och söndag med föredrag, workshops, uppträdanden, fester och Prideparad.