Inrikes.

2017-08-25 06:00
Malin Gunnarsson Stugbäck är ­Uppsalahems uthyrningschef.  Bild: Uppsalahem
Malin Gunnarsson Stugbäck är ­Uppsalahems uthyrningschef.

”Våra villkor är rimliga”

Uthyrningsvillkoren är rimliga. Det menar Uppsalahems uthyrningschef Malin Gunnarsson Stugbäck apropå att hyresgäster har hamnat mellan stolarna. Däremot kan bolaget behöva bli ännu tydligare med vad som gäller.

 

Det är rimligt att kräva någon form av garanterad inkomst ett halvår framåt från aspirerande hyresgäster. Det menar Uppsalahems uthyrningschef Malin Gunnarsson Stugbäck.

– Till skillnad från många andra hyresvärdar har vi ingen beloppsgräns för vad våra hyresgäster ska tjäna. Men hyresgästen ska kunna visa någon form av inkomst sex månader från den dagen som de hamnar först i kön till en lägenhet. Även om det bara rör sig om en anställning på 15 timmar i veckan så godkänner vi det. Det är ganska generöst jämfört med många andra fastighetsbolag.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Vi har fattat beslut om det”

Malin Gunnarsson Stugbäck förklarar att bolaget också går med på en kombination av flera olika inkomstkällor – den som bara har anställningskontrakt i ett par månader kan fortfarande få tillgodoräkna sig det om det dessutom finns a-kassedagar eller föräldraledighet sparad som kan täcka resten av perioden.

– Den enda kombination vi inte godkänner är att kombinera en kortare anställning med besparingar.

Varför då egentligen?

– Vi har fattat beslut om det. Vi började godta besparingar först 2013 efter att vi hade sett att det fanns en grupp som inte hade garanterad inkomst sex månader framåt men ändå kunde betala hyran. Men då bestämde vi också att inte godta en kombination. Jag tycker inte att vi har särskilt stränga regler.

Den person som jag har intervjuat berättar att hon och hennes pojkvän har sex månadshyror sparade tillsammans, men att Uppsalahem ändå inte godtar dem som hyresgäster därför att pengarna finns på olika konton. Man tillåter inte heller att pengarna slås ihop på hennes konto. Varför?

– Det är den som står på kontraktet som ska kunna visa att hon kan betala hyran i sex månader framåt. Anledningen är att vi inte vill möjliggöra att snabba klumpsummor flyttas över tillfälligt till en persons konto bara för att möjliggöra ett kontrakt. Då kan en vän eller släkting ställa upp tillfälligt och sedan ta tillbaka pengarna. Det är därför vi vill att det ska synas att det är resultatet av ett långvarigt sparande.

Men i det här fallet rör det sig ju om två personer som vill bo ihop och betala hyran tillsammans.

– Det är fortfarande så att kontraktet skrivs på en av dem, och det är där pengarna ska ligga.

Men väldigt många jobbar ju på timanställningar i dag och kan inte visa upp att de kommer att ha sex månaders anställning. Utesluter ni inte den gruppen från era bostäder då?

– I de flesta fall kan de antingen visa upp att de har ett visstidskontrakt på minst sex månader, eller också kan de visa att de kommer att få a-kassa. Och i de fallen godkänner vi.

Blir det inte svårt för studenter som befinner sig mellan studier och jobb?

– Jag har inte hört att det skulle vara ett vanligt problem. Det här verkar vara någon som har hamnat precis på skarven. Men de flesta som blir nekade kontrakt hos oss blir det inte på grund av inkomsten, utan för att de har betalningsanmärkningar.

Har ni varit otydliga när det gäller era regler?

– Vi har samma regler för alla men vi kan se över hur vi blir tydligare för att undvika missförstånd.