Reportage.

2017-01-23 06:57

"Vi kommer inte att bryta mot lagen"

HSB kommer att gå vidare med sin byggherreplan. Det är om markröjningen uppenbart bryter mot några lagar eller om processen blir oväntat dyr som bolaget kan stoppa sina planer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Fredrik Alpin, informationschef på HSB Uppsala förklarar att processen kommer att fortsätta även om bolaget har fått många uppgifter att komplettera sin byggherreplan med.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– HSB har ägt marken i minst 20 år och väntat på rätt tillfälle för att bygga, säger Fredrik Alpin.

– Vi är vana vid att det tar tid, men hur lång tid är alltid svårt att säga. När vi byggde ett område i Gränby tog det tio år från att vi ansökte om tillstånd till dess att vi kunde börja bygga. Jag hoppas att det inte ska behöva bli så den här gången.

Exakt var i processen ärendet i dag befinner sig vet inte Fredrik Alpin.

Den här skogen har ju höga naturvärden och anses skyddsvärd, har det visat sig efter att ni lämnade in er detaljplan. Hur ser ni på det?

– Jag vet inte vad man har kommit fram till, även om jag har hört något om det. Visar det sig att experter kommer fram till att det är något väldigt speciellt med skogen får vi ta ställning till det.

Vad gör ni om det visar sig att skogen faktiskt är skyddsvärd och väldigt ovanlig?

– Vi kommer inte att bryta mot några lagar. Sätter någon hög instans upp handen och säger stopp så respekterar vi det. Om jag tar Gränby som exempel igen så fanns det skyddsvärda områden och den gången landade i vi i en kompromiss, där vissa områden fick stå orörda medan andra bebyggdes.

En av instanserna som bedömde planen kom fram till att det borde vara väldigt kostsamt att bygga där, eftersom vattensystemet är svårhanterligt. Spelar det någon roll?

– Ja, om det blir orimligt dyrt igår vi inte vidare. Men vi räknar med att det kan kosta en del med markberedning.

Relaterade artiklar