Krönika. Nanna Castillo.

2017-09-26 06:00

Berätta inte för någon ...

Tänk om folk fick veta om att det inte bara är problematiskt att bo i ett tvåvåningshus av rött tegel i Gottsunda?

Det jag ska berätta för dig får du absolut inte berätta för andra, de skulle ändå inte tro dig.

Berätta inte för någon att jag sitter i min lilla trädgård med utsikt över Gipen, ett naturområde som sträcker sig från Vårdsätravägen, förbi Gottsunda och ända till Sunnersta. Att på somrarna är det fyllt av fotbollsturneringar, av hela familjer som grillar och spelar instrument såväl som leker obekymrade i den fallande kvällssolen. Hund­ägare träffas för att utbyta rövarhistorier om sina ludna vänner, löpare ur olika kategorier tävlar sig själva inne i skogsstigarna. Kolonilotterna är överbefolkade av grönskande aktivitet och allsköns vilda djur följer våra liv året runt.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


Ja, det är rena paradiset men eftersom det ligger nära Gottsunda och de flesta som bor här är blattar eller låginkomsttagare vill man inte gärna se det idylliska i bilden. Så därför bör du inte berätta för någon, du kommer då att bli anklagad för att försköna, för att glömma bort alla brända bilar eller andra kriminella verksamheter.

Därför ska du inte berätta för någon att vi sedan vi flyttade till Gottsunda aldrig har låst vår dörr. Aldrig. Vilket vi så klart blir tvungna till om du berättar. Mitt i denna ”krigszon” finns det alltså barnfamiljer som aldrig låser sina dörrar.

Och du ska absolut inte berätta om våra eldsjälar, Margot som leder hyresgästföreningen från sitt hem så att vi alla kan få uppleva allt från gemensamma städdagar, fester för att fira vårt område, som håller oss ajour med vad som händer i Gottsunda via Facebook, mejlar protokoll och dagordningar, håller i alla nycklar till vår bastu, vårt gym, aktivitetsrummen, festlokalerna, redskapsbodarna med mera. Nej, berätta inte om eldsjälarnas arbete som åstadkommer större integration än alla politiker tillsammans!

Inte heller ska du berätta för andra om jag kan mäta min lycka i metrar, att jag har elva meter till en granne som ställer upp i vått och torrt, 57 meter till en annan granne som jag skulle kunna be min son att söka hjälp hos oavsett tid på dygnet, jag har 100 meter till ett centrum med sin egen teater, ett bibliotek fullt av aktiviteter, ett flertal affärer med allt vad man kan behöva i sin vardag, en simhall med eget gym där vi möts över klädkoder, sexuella preferenser eller fysiska variationer.

Tänk om folk fick veta om att det inte bara är problematiskt att bo i ett tvåvåningshus av rött tegel i Gottsunda? Skandal, det skulle förstöra deras självbild totalt, människor som inte bor här måste få tycka illa om, och vara rädda för Gottsunda så att de kan känna sig lite bättre än andra. Ja, vi gör dem faktiskt en tjänst genom att låta media skapa bilden av en brinnande förort full av problem, vi ger andra områden chansen att tycka ”att vi har det faktiskt bättre än i det där förskräckliga Gottsunda”. Vi är deras dörrmatta för att få en bättre självkänsla.

Så nästa gång du ser en grupp unga män utanför Gottsunda centrum ska du göra som alla andra rädda äldre damer och medelålders män, ge gruppen en sur min, ignorera dem eller ännu bättre klaga högljutt till dina vänner inne på Systembolaget. Det vore oansvarigt att bidra till din integration i det nya Sverige, nej, vi måste hålla fast i Bullerby-drömmen om ett svartskallefritt Sverige, fri från världens tiggeri och krigskatastrofer. Det är så vi behåller vår självbild av det goda rena Sverige, genom att se ner på andra, genom att stänga in oss i helvita bostadsområden där våra barn aldrig lär sig hantera kriser, konstanta samhällsförändringar eller oliktänkare som utvecklar världens politiska verklighet såsom Malala.

Kära Läsare, var god och förstå att det jag berättar för dig nu är vår hemlighet, vi måste fortsätta fokusera på problemen för att kunna dra en gräns mellan dem som uppnår den vita medelklassnormen och dem som ifrågasätter och utvecklar vårt samhälle.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Regnet, jag älskar regnet.

Sämst just nu: Att jag kommer att behöva börja låsa dörren.