Krönika. .

2017-04-23 05:56

En revolutionär som ­umgicks med skökor

Egentligen borde vi äta ägg under påsken för att fira alla kvinnor som återuppstått trots kristendomens begränsningar.

Kejsar Konstantin IV, påven och patriarken av Konstantinopel sammankallade Det tredje konciliet i Konstantinopel 680–681 för att bestämma vilka texter som skulle ingå (och vilka som skulle glömmas bort) i det som senare blev Nya Testamentet. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Så blev Jesus Guds son. Tack vare att ett gäng män omvandlade Maria till oskuld.

Lika märkligt är det att en så viktig saga som handlar om unga kvinnors sexualitet så ofta blivit omskriven av män. Därför vill jag nu återge ett kort referat av intervjun jag gjorde med den åldrade Rödluvan.

Vi möttes i hennes lägenhet i Paris, där hon bosatt sig efter pensioneringen som historieprofessor. Den lilla lägenheten var inpyrd av Gauloise och med hänsyn till mina lungor satte vi oss i hennes lilla balkong med var sitt glas av Laphroaig. Hon hade mycket motvilligt tagit emot mitt önskemål om en intervju men gett med sig när jag berättat om hur omvälvande Neil Jordans film om henne hade varit. Hon gick  med på en kort rendez-vous.

”Oss rödluvor emellan, för jag kan se att du också är en sådan, vi måste oavsett vad som händer, behålla vår rödluva på.” Sedan började hon berätta om hur hennes barndom varit, kraven på att vara duktig, snäll, anpasslig och framför allt sätta andras behov före sina egna. ”Så när mamma bad mig gå med maten till mormor ville jag bara kasta korgen i huvudet på morsan. Inte nog med att jag måste ta hand om mina småsyskon, nu skulle jag dessutom ta hand om den dementa kärringen som knarkade bibeln och alltid anklagade mig för att vara lösaktig fastän jag inte ens visste vad det var. 

Nej du, hade det inte varit för att en väninna berättat att en man hade bosatt sig i skogen och tydligen var en riktig läckerbit hade jag aldrig gett mig ut. Min mamma gjorde korstecknet och sa att sådana män skulle man akta sig för för de var riktiga djävlar och kunde dra skam över duktiga flickor. Självklart tog jag på mig mina finaste underkläder när jag gick till skogen. Självklart visslade jag så högt jag kunde. Självklart stod han där vid vägkanten”. 

Hon drog en djupbloss av sin gauloise innan hon fortsatte ”vi möttes varje tisdagkväll på väg till mormor och du, du ska veta en sak, jag har aldrig ångrat någonting. Inte ens när min pappa som var jägare kom på oss eller när min mor krävde att jag skulle föda vårt barn i hemlighet. 

Ulf, mon petit Uff, blev hemskickad och fick aldrig veta om vår bortadopterade lilla flicka. Nej, jag har aldrig hört av honom igen. Lika bra det, jag vill hellre minnas våra vilda träffar på ängen än leva ett tråkigt småborgerligt liv med honom” 

Hon höjde hakan, avslutade med halvöppna ögonlock och ett snett leende ”Du vet, jag ville det, ha honom. Det var det mest obegrepliga och oförlåtliga för min mor. Att jag som 15-åring visste vad jag ville och tog för mig. Oförlåtligt. Men så har jag levt därefter. Och det har varit ett bra liv”. 

På väg ut från hennes lilla vindsvåning såg jag en liten Jesus-figur på korset i trä. Jag tittade på henne med höjda ögonbryn och hon svarade med ett snett leende.

”Vi må fira Jesus liv med olika högtider, som nu under påsken, men tänk på att han som historisk figur mer liknade Che Guevara, en revolutionär som umgicks med skökor, lepraskadade, tjuvar och andra underdogs. Märkligt att han förvandlades till en idol för manschauvinister i långklänningar, tycker du inte det? 

Egentligen borde vi äta ägg under påsken för att fira alla kvinnor som återuppstått trots kristendomens begränsningar, tortyr och förföljelser” Hon tittade mig djupt in i ögonen och sa innan hon stängde dörren ”Alla vill hellre hitta vargen i skogen än syna jägaren i familjen”.