Krönika. Joakim Medin.

2017-05-23 08:21

Jihadisterna eller nazisterna – vilka ska vi frukta mest?

Allt handlar om vilken undergrupp du anses, eller själv anser dig, tillhöra i samhället. 

När jag återvände till Sverige i mitten av maj, efter att ha varit i Mellanöstern i sex veckor, var Drottninggatan i Stockholm en av de första platserna jag besökte. Det kändes viktigt. Fem personer avled till följd av attentatet den 7 april, där den skäligen misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov visat IS-sympatier.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jihadismen lär därmed tagit sina första dödsoffer i Sverige. Det är också denna militanta islamism som vi hela tiden får en bild av att hela samhället fruktar, eller bör frukta, allra mest. Inte minst för att vår egen regering gett denna hotbild högsta prioritet. Nu ska man snabbutreda tillsättandet av en hårdare terroristlag. Asylsökande som fått avslag – likt Rakhmat Akilov – ska hittas och utvisas. Regeringen Löfvens retorik har varit hård, eftersom det politiska klimatet i Europa säger att den måste vara det.

Men i skuggan av all rapportering om Rakhmat Akilov, har det här och var dykt upp artiklar om flera andra terrordåd i vintras, i Göteborg. Där sprängdes en bomb vid ett syndikalistiskt bokkafé, nära Linnéplatsen. En andra bomb sprängdes vid ett flyktingboende i Västra Frölunda och skadade en man allvarligt, och en tredje sprängladdning som inte exploderade påträffades vid en campingplats för asylsökande, i Torslanda. Tre män från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sitter häktade, misstänkta för alla tre dåd.

Så vilka terrordåd ska vi frukta mest? De från jihadisterna, eller de från nazisterna? Det går inte att svara på, för det finns inget ”vi”. Allt handlar om vilken undergrupp du anses, eller själv anser dig, tillhöra i samhället. 

En svensk kvinna kanske fruktar jihadisterna mest, för att hon upplever dem som ideologiska fiender till de rättigheter och friheter som svenska kvinnor lyckats tillkämpa sig. Många svenskar ser sannolikt frågan som oerhört provokativ. Jihadisterna dödar och förslavar ju människor över hela världen! 

Men andra människor tänker annorlunda. Efter att bomberna utplacerats har flyktingar sannolikt större skäl att känna oro över NRM:s aktiviteter. Det var därför personalen lät evakuera 50 ensamkommande ungdomar från deras boende i Falun, inför NMR:s marsch i staden på första maj. 

Nu i maj berättade RFSL:s vice ordförande att han fått påhälsning hemma, av folk som satt upp klistermärken med texten ”Krossa homolobbyn”. Det klistermärket kommer inte från jihadister, utan från nazistiska NMR. För några veckor sedan avgick även RFSL:s lokala ordförande i Stockholm, sedan också hans hem utsatts för skadegörelse. Nazister genomförde åtskilliga mord på homosexuella män i Stockholm och Göteborg , som ibland hade koppling till RFSL, åren 1984–1995.

Det var inte jihadister som fick det socialdemokratiske kommunalrådet Pierre Esbjörnsson i Skurup att avgå från alla politiska uppdrag i december. Det var nazister som eldade upp hans bil och målade NMR:s partisymbol på hans husvägg. NRM hade tidigare satt upp en affisch med en hängsnara och texten ”Reserverad för landsförrädare”, på fönstret till Socialdemokraternas partilokal i Skurup.

Att personer på ledande poster i intresseorganisationer och förvaltning avgår efter hot och attacker – det är små, men viktiga steg som faktiskt på sikt hotar samhällets demokratiska funktioner. Inte att en man kapar en lastbil och plöjer ner människor på en gågata. Men regeringen har talande nog inte ägnat dessa nazistiska övergrepp – som stiftelsen Expo nyligen rapporterat ingår i en kraftigt utökad offensiv från NRM – samma uppmärksamhet, som jihadismen. Det är en undfallenhet vi sett många gånger förut, från makthavarnas sida. Efter Kärrtorp 2013, -efter mordförsöken i Malmö på internationella kvinnodagen 2014.

Jag minns hur häpen jag blev i december 2013, när Säpo uppgav i sin rapport om våldsbejakande extremism att det största hotet i landet kom från den autonoma vänstern. I januari 2015 uppgav man på Folk- och försvarsdagarna att jihadisterna hade tagit förstaplatsen. Men innan attentatet i Stockholm i april, låg extremhögern bakom samtliga fall av ideologiskt motiverade terrordåd och mord, i Sveriges moderna historia. Den svenska extremhögern begick 14 mord åren 1999–2009.

Attentatet i Stockholm kallades genast för ”terrorism” av regeringen. De tre nazisterna som sitter häktade för bombvågen i Göteborg är misstänkta för ”allmänfarlig ödeläggelse”. Varför hanteras inte allt likadant, som terrorism? Varför denna undfallenhet, gång på gång?

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Den amerikanska visselblåsaren och före detta soldaten Chelsea Manning släpptes i förtid ur fängelse den 17 maj, i stället för att sitta inlåst till år 2045. Manning dömdes för att ha läckt diplomatisk korrespondens till Wikileaks.

Sämst just nu: Årets 30:e upplaga av Emmabodafestivalen blir också den sista. En musikepok och den första festival jag besökte går i graven.