Krönika. Staffan Lindberg.

2017-10-03 06:00

Kaniner, sniglar och tennisrack

Formellt sett ger hästkött inte någon klimatpåverkan alls eftersom hästen hör till sport och fritidssektorn och utsläppen bokförs där. Det är alltså ekvivalent med att äta upp ett tennisracket.

Maten vi sätter i oss påverkar klimatet. Det visste ni säkert. En fjärdedel av människans klimatpåverkan kommer från livsmedelsproduktionen och tre växthusgaser är inblandade:

Koldioxid som släpps ut från transporter och maskiner och som läcker från mullrika jordar. Metan från gödselhögar och kor- och fårmagar. Och så lustgas som sprids vid all möjlig gödsling. Köttätandet tillsammans med mejeriprodukterna ger största klimatpåverkan. Till det kan man lägga skaldjur och fisk som ofta kräver mycket bränsle vid trålning och transport.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Den lite förenklade sanningen är att en kost utan animalier ger lägsta utsläppen. Nivåer vi behöver närma oss för att klara planeten under tvågraders uppvärmning. Vegansk diet har en fjärdedels klimatpåverkan jämfört med snittsvenskens. Men vegetabilisk kost gör också att maten räcker längre. 70 procent av vår åkermark används för att odla djurfoder. Odlade vi människoföda på dessa plättar och åt den direkt, istället för att trycka den igenom en ko, kunde vi föda betydligt fler människor på vår planet.

Sitter och knåpar med ett dataprogram jag fått från Chalmers. En fiffig mjukvara där man stoppar in ett recept i ena änden och får ut klimatpåverkan per portion i den andra. Det hela blir snygga staplar som just nu dyker upp på menyer på några restauranger här i Uppsala. Då kan man som lunchätare äntligen göra ett bra klimatval utan att vara livsmedelsexpert.

Men det väcker känslor att ändra köttnormen. När en skola i Nyköping 2014 började med köttfri måndag ryckte Lantbrukarnas Riksförbund ut. De ställde sig och stekte hamburgare utanför skolgrindarna och bjöd de förvånade barnen. Man verkade tro att det var förenat med livsfara att skippa köttet en dag. Göteborgstidningen bjöd på varmkorv utanför grindarna till festivalen Way out West när den blev vegetarisk. Och enligt uppgift skall det ha blivit mycket dålig stämning på Lantbruksuniversitet i Uppsala när man häromåret hade skördefest och inte serverade något dödat alls i restaurangen.

Det finns många skäl till detta. Ekonomiska intressen, en karriär byggd på djuruppfödning eller blotta misstanken att man blir kraftigt vänstervriden och börjar elda upp slaktbilar om man drar ned på animalierna.

Steget kan vara långt till veganism. Så varför inte börja lite mjukt. Basera kosten på vegetabilier men lägg till lite klimatsmart och oväntat kött. Varför inte kanin, snigel eller blåmussla? Tre djur som förökar sig duktigt, inte släpper ut metangaser eller äter mat som människan kan äta. Och så allt viltkött förstås, det är ju mat som föder upp sig själv.

Och så finns det bortslängda djur som till exempel höna. Varje år destrueras fem miljoner uttjänta värphöns i Sverige. De blir minkfoder eller eldas upp i värmeverket i Karlskoga. Varför inte koka ett par såna med currysås och få en himmelsk buljong på köpet?

Och så mitt sista köttips: Ät häst. Formellt sett ger hästkött inte någon klimatpåverkan alls eftersom hästen hör till sport och fritidssektorn och utsläppen bokförs där. Det är alltså ekvivalent med att äta upp ett tennisracket. Här en sångtext jag författade till ett julbord och som också innehåller en sensmoral (sjung den på valfri dalakoral).

 

En dalahäst på Rommetravet gick i sken

Ty han fick ingen ordning på sina fyra ben

Så när han kom till kurvan, han gjorde ingen sväng

Han irrade istället ut på Stora Tuna äng

 

Men när han kom till Gustafs, han stötte på patrull

Och rakt ner i en köttkvarn, han trillade ikull

Och blev så mald och strimlad och stoppad i en rök

För att sedan dyka upp på knäckemackan i mitt kök

 

Så uppå Vikabrödet under gurka, ovan smör

Där ligger Järvsöfaks och smörgåsätarn lyckliggör

Så vill du sprida glädje förrn du ligger under torv

Se till att missa kurvan och däremellan va’ en korv