Krönika. .

2017-03-12 05:11

Kanske är Trump ett hot mot Sverige

Vilka konsekvenser kan vi vänta oss av en sådan uppskruvad retorik?

Egentligen skulle jag ha arbetat som gymnasielärare i dag. Det var till det yrket jag först studerade, och undervisade ett par år som, i historia och samhällskunskap. Jag minns att mitt löjligt ambitiösa mål var att lära eleverna förstå och analysera alla aspekter av hela vårt samhälle. Genom att förbättra deras allmänbildning skulle vi långsiktigt få mer social harmoni.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Så småningom sadlade jag om till utrikesreporter i stället, men jag har än i dag kontakt med gamla studiekamrater och kollegor. Precis som andra lärare kan de upprepa oron över vissa elevers bristande omvärldsförståelse. Tillsammans med att källkritiken också kan svaja, formar vissa ungdomar i dag sin världsbild utifrån de förvanskade och hatiska uppgifter som olika högerextrema ”webbtidningar” sprider. 

De förledda ungdomarna. Det är deras nästa kull av förstagångsväljare som kanske kommer hjälpa SD att få en ännu starkare ställning, i nästa val. Det är de som utgör stormtrupperna i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som nyligen sett flera medlemmar häktas för bombdåd i landet. Samt, med lite andra formler, har det främst varit unga som rest för att bli krigare hos Islamiska staten.

För några veckor sedan var jag i Trollhättan och föreläste på en gymnasieskola om betydelsen av korrekt journalistik. Där använde jag det i denna stad väldigt konkreta exemplet med Anton Lundin Petterson, för att visa vad en förvriden världsbild i extrema fall kan leda till. I oktober 2015 gick Lundin Petterson in på Kronans skola och mördade tre personer med mörkare hudpigment. I sitt farvälbrev beskyllde han invandringen för att ligga bakom samhällsproblemen i Sverige.

Sveriges dödligaste terrordåd sedan 1940 begicks av en 21-årig, ostraffad kille som hade självradikaliserats framför sin dator.

Läraren som hade bokat mig att besöka Trollhättan beklagade sig över att det ännu inte råder konsensus, kring att Kronan faktiskt var ett högerextremt terrordåd. Och faktiskt talas det inte i dag särskilt ofta om Trollhättan. Fokus ligger alltjämt på att terrorhotet mot Sverige kommer från militanta islamister. 

Det blev uppenbart också när USA:s president Donald Trump höll sitt numera berömda tal i Florida den 18 februari, och insinuerade att det dagen innan hade begåtts ett terrordåd i Sverige. Flyktingar och migranter från Mellanöstern som Sverige tagit emot pekades ut som skyldiga. Händelsen ledde till internationella diskussioner om svenska förorter, invandring och brott, där den islamofobiska profilen Ingrid Carlqvist intervjuades av konservativa tv-kanalen Fox News för att bekräfta bilden av ett Sverige i mångkulturellt förfall. Trump hade byggt det påhittade terrordådet på en dokumentär av en högerradikal filmare, som han sett på Fox News kvällen innan. 

På grund av sitt jobb är Trump världens mäktigaste man. Med sitt utspel och försök att koppla samman invandrare och flyktingar med terrordåd, gav han förstås främlingsfientliga och islamofobiska krafter våldsamt mycket mer vatten på sin kvarn. Även i Sverige. 

Jag har tänkt på vad den nya tid av ”post-sanning” som kommit med Trump egentligen kan leda till långsiktigt. När USA:s president kan presentera ”alternativa fakta” framför korrekta uppgifter, kan hitta på attentat och indirekt peka ut muslimer, bara för att stärka sin egen, reaktionära politik.

De senaste veckorna har vi kanske därför sett ett nytt, stort orosmoln i Sverige. Det utgörs inte alls av någon förledd ungdom med bristande allmänbildning, utan av en 70-årig, amerikansk miljardär som omges av en hel stab med rådgivare. Att en retorik som genomsyras av misstänkliggöranden och främlingsfientlighet lämnar högerextrema ”webbtidningar” och ropas ut även av världens mäktigaste man, måste tas på största allvar. 

När USA:s president kastar ur sig illa verklighetsförankrade anklagelser om migranter och terrorism kan det leda till internationella spänningar. Men även få lokala konsekvenser, i det Sverige han just felaktigt beskrivit. Vilka konsekvenser kan vi vänta oss av en sådan uppskruvad retorik? Mer polarisering, mer spänningar, nya pöbelgrupper som misshandlar mörkhåriga på Sergels torg? Eller kanske till och med ett nytt Trollhättan?

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Den 1 mars fick samkönade par i Finland till sist samma rätt som i övriga Norden, att gifta sig och skaffa barn. 

Sämst just nu: I slutet av februari gjorde blasfemi comeback som brott i Danmark, då en man dömts för detta efter att ha bränt en koran i en Youtubefilm. Senaste gången så skedde var 1946. Två dåliga saker på samma gång.