Krönika. Nanna Castillo.

2017-10-31 06:00

#Metoo och manligheten

Du och dina vänner är framtiden. Ni kommer att spränga könsrollernas begräsningar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Älskade unge, den här krönikan är för dig som av samhället blivit tilldelad rollen som ung man. Du är bara 14 år men redan så ofri. Precis som alla andra, föddes du in i dina föräldrars samhällsklass. Du fick en könstillhörighet tilldelad och med det följer förväntningarna att du ska vara en samhällsmedborgare och lära dig att vara en riktig man. Vad det nu är. Jo förresten, det är motsatsen till en äkta kvinna. För så är det, i vårt moderna samhälle har vi endast två könsroller att välja mellan, man eller kvinna. Så när du föddes med snopp var det självklart att du skulle bli man. Och för att veta vad en man är måste vi också definiera vad en kvinna är. Så bildas det ett motsatspar, de är ständigt beroende av varandra för att kunna avgränsa vad som är vad. En riktig man har därmed egenskaper som kvinnan inte har eller som är annorlunda hos kvinnan. En riktig man är stark, fysisk, gråter inte (annat än vid fotbolls/hockey/innebandysegrar), har kort hår eller man bun och kraftigt skägg, och…


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Nä allvarligt, du kan redan alla dessa klichéer om en riktig man. Lika väl som du vet vad det innebär att behöva leva upp till bilden av en riktig kvinna. Och hur smärtsamt det är att inte följa normerna. Samhället premierar inte dem som ifrågasätter utan bestraffar hårt de som vågar vara någonting bortom könsrollernas givna egenskaper, bortom idén att vi måste vara varandras motsatser.

Du vet allt detta för du är omgärdad av starka egensinniga kvinnor. Problemet är vilka män du kommer att möta i livet. På skolan, på jobbet, som vänner och bekanta. Hur kommer du att kunna bemöta män som inte haft möjligheten att ifrågasätta manligheten och vilka skador den medför? För det finns mycket som är skadligt i våra könsroller. Som att kvinnor ständigt måste tänka på sina kroppars säkerhet. Ni män tvingas tro att ni måste vara de som erövrar, penetrerar, styr och bestämmer. Hur ska du kunna förklara för ”manliga” män att det finns andra mer hälsosamma alternativ? Eller att sex är just när två människor samspelar, för sex utan samtycke är våldtäkt. Hur ska du förklara för ”manliga” män att skillnaden mellan att ge en komplimang till en främmande kvinna och sexuella trakasserier grundar sig i respekt och lyhördhet? Eller att sexistiska och rasistiska skämt inte är ett tecken på humor utan snarare på en avsaknad av reflektion och ansvar? Och framför allt, hur ska du undvika att bli trakasserad av dessa Manliga män för att du vågar tänka självständigt?

I sköljvatten av #metoo upptäckte du att din mor är en av dessa som drabbats av mäns oansvariga beteende. Även om jag har valt att vänta med att berätta mer om min historia så ser jag att du funderar. Jag vill bara att du ska veta att de männen snart är borta allihop. Du och dina vänner är framtiden. Ni kommer att spränga könsrollernas begräsningar. Jag ser det hända redan nu. När jag pratar med unga människor hör jag ett modigt undersökande av vilka ni är, bortom könsrollernas trånga skal. Ni kommer att kämpa med nya begränsningar, med att förstå er samtid och omvärdera vår dåtid. Men ni kommer att ha utvecklat ansvarskänslan och kastat av er de falska privilegiernas tunga ok.

Min son, du är inte din könstillhörighet. Du är inte dess egenskaper. Du är du och du är del av ett Vi där det viktiga är att man hjälper varandra att vara ärliga, modiga och ansvarsfulla medmänniskor.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Nya vänner som klaffar med gamla vänner.

Sämst just nu: Förkylningen från helvetet.