Kultur & Nöje.

2017-05-19 12:00
Cleo spelar på Kulturernas ­karneval: ”Folk brukar skoja om att jag är den artist i Sverige som är ute och spelar mest fast jag har släppt minst musik.”  Bild: Isabelle Minou
Cleo spelar på Kulturernas ­karneval: ”Folk brukar skoja om att jag är den artist i Sverige som är ute och spelar mest fast jag har släppt minst musik.”

Cleo hett namn på Kulturernas karneval

I helgen arrangeras Kulturernas karneval i Engelska parken i Uppsala. Hiphop-stjärnan Cleo är en av artisterna som uppträder under karnevalsdagarna.

När vi pratar med Cleo, eller Nathalie Missaoui som hon egentligen heter, håller hon som bäst på med att redigera en musikvideo.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är egentligen ett intro från ep:n som jag släppte förra året som vi har gjort en minikortfilm på. Vi har jobbat på den ganska länge och det har varit väldigt roligt, så vi får se när den kommer här i vår.

”Uppsala är speciellt för mig”

Efter att ha turnerat under hösten och delar av vintern tycker hon att det är skönt att ha en period då hon inte är ute och spelar så mycket och få slippa att ständigt ha en packad resväska i hallen när hon är hemma. Men hon gör mer än gärna ett undantag för Uppsalaspelningen.

– Jag blev sjukt glad när jag fick frågan. Uppsala är speciellt för mig. Jag är född där och bodde där som liten och jag har väldigt mycket familj i stan. Sedan dansar min mamma jättemycket salsa och har mycket vänner i Uppsala så de brukar alltid gå på Kulturernas karneval och jag har också varit där tidigare.

Kanske lindrar spelningen också den abstinens som Nathalie Missaoui har fått nu när hon inte har gjort spelningar på ett tag. 

– Jag undrar lite vad jag ska göra med mitt liv nu. För det har alltid varit så att jag har varit ute mycket och spelat. Folk brukar skoja om att jag är den artist i Sverige som är ute och spelar mest fast jag har släppt minst musik. Nu är det ju inte så att jag inte har släppt någon musik, men jag har spelat jättemycket kontinuerligt de senaste tre åren. Jag har prioriterat det just för att jag älskar det.

Många priser

Men det är inte bara Cleo själv som älskar när hon står på scenen. 2015 vann hon pris för Årets liveakt på Kingsizegalan och 2016 för Årets live på Manifestgalan. 2015 var hon även nominerad till livepriset Guldmicken vid P3 Guld 2015.

– Jag brukar prata om dåliga tankar som styr en i vardagen, negativa tankar som vi är inlärda att ha. Men när jag som publik ser någon på scen som vågar släppa på alla sådana tankar blir det extaslive som är så frigörande. Och den känslan försöker jag ge mig själv när jag står på scen, att här får jag bestämma helt själv hur jag vill vara och hur jag vill känna. 

Turnerade med teaterförening

För den som har sett Cleo på scenen känns det kanske inte som någon överraskning att hon även har hållit på mycket med teater i sitt liv.

– Allt började egentligen med väldigt mycket teater, från att jag var 10–11 år och upp till vuxen ålder. Jag gick teaterskola och folkhögskola och turnerade med teaterförening innan musiken tog över. 

Nathalie Missaoui var 20 år när hon släppte sin första ep 2007. Året efter kom debutalbumet och sedan har det rullat på. Hon har också gjort sig känd som en del av det feministiska musikkollektivet Femtastic, som verkar för att det ska bli lättare för kvinnor att verka i den mansdominerade hiphop- och urbana musikkulturen. Förra året sände SVT en tv-serie om Femtastic och senare medverkade Cleo även i TV 4-programmet Lyckliga gatan där hon gjorde en egen version av Nordmans ”Vandraren”.

– Det var en jäkligt rolig upplevelse att få lära känna och tolka en annan artist. Och att få en skön låt som följer med en resten av livet. 

Överlag har hon märkt att hon har blivit mer känd hos allmänheten det senaste året, på gott och ont.

– Det är roligt när folk kommer fram och säger att de gillar mig, men det kan vara lite jobbigt ibland, typ en söndagsmorgon när jag är med min son på lekplatsen och det är en massa barn där som vet vem jag är och min son kanske blir lite svartsjuk. Men man vänjer sig vid sådant.

Inte omöjligt med gäster på scen

På lördagens konsert kommer Cleo att spela med ”fullt crew” och även om hon inte lovar något utesluter hon inte att någon eller några av de många kända hiphopkolleger hon har samarbetat med under åren dyker upp.

– Det brukar vara lättare att få med sig gäster när man spelar så här nära Stockholm.

Fakta

Kulturernas karneval avgår från Engelska parken och går genom de centrala delarna av staden klockan tolv lördag 20/5. Deltar gör dansgrupper som har inspirerats av klassiska danser och kläder från många länder. Bland annat Brasilien, Egypten, Indonesien, Kurdistan, Colombia, Lettland och den romska folkgruppen. 

I Engelska parken hålls också festival. Där kan du bland annat gå på konserter och workshopar. Cleo uppträder 21.00 på Karnevalsscenen, strax före den avslutande eldshowen.