Kultur & Nöje.

2017-04-28 12:00
  • I föreställningen Peak vill Gottsunda dans och teater hitta ett positivt sätt att tala om oljan och vår utmaningen i framtiden.  Bild: Press
    I föreställningen Peak vill Gottsunda dans och teater hitta ett positivt sätt att tala om oljan och vår utmaningen i framtiden. 
  • Bild: Press

Dans på oljetoppen

Klimathotet håller redan på att bli verklighet. Samtidigt når vi ”Peak oil”, den vändpunkt då olja börjar bli olönsam att ta upp. I föreställningen Peak, som har premiär den här fredagen, vill Gottsunda dans och teater hitta ett positivt sätt att tala om utmaningen.

– Jag fick idén förra sommaren när det talades mycket om klimatatet – de smältande isarna och andra problem. Då kom också nyheten om Peak Oil och att vi kanske redan har nått den. Samtidigt är vi ju väldigt beroende av oljan. Jag blev inspirerad av det, säger koreografen Sofia Gabrielsson. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– När jag fick frågan om att sätta upp en föreställning ville jag ta upp det här på ett positivt sätt, med exempel på vad vi kan göra som individer i vår vardag. Vi måste inte vänta på att andra ska agera. 

Det här är en dansföreställning. Går det att dansa fram budskapet att man borde duscha kortare och sopsortera mer?

– Det går faktiskt. Jag tror att vi har löst det på ett sätt som gör att budskapet blir ganska enkelt för den som tittar. Vi har placerat ut ett antal oljedunkar på scenen, och de får sedan följa med igenom föreställningen och i olika vardagssituationer. Vi har resonerat oss fram och ibland har dansarna kommit med egna förslag. 

– Det har verkligen varit en rolig process. 

Olika traditioner berikar föreställningen

Sofia Gabrielsson betonar att dansarna kommer från flera olika danstraditioner. En av dem kommer från Syrien och har hittills framför allt dansat arabisk folkdans och balett. En annan har sin bakgrund inom street och en tredje inom Vogue och kung fu. 

– Det vanliga är ju annars att en dansgrupp har ungefär samma bakgrund, ofta till och med samma ålder. Att vi kommer från olika traditioner har verkligen berikat föreställningen. 

Dansgruppen har samarbetat med den lokala elektropopartisten Flyinglow för att ta fram helt nykomponerad musik, vilket också har lyft produktionen, menar Sofia Gabrielsson.

Viktigt att skapa en medvetenhet

Peak vänder sig huvudsakligen till unga personer mellan årskurs sex och gymnasiet. Samtidigt som den spelas på Gottsunda dans och teater kommer andra delar av Gottsunda centrum, som biblioteket och Kulturpunkten att vara inblandade i projektet. Även där kommer man att ställa ut och hålla föreläsningar om klimatet, resursbristen och oljetoppen.

– Det känns viktigt att det här blir en del i ett större projekt, att det händer saker i Gottsunda som får oss att tänka efter. 

Man kan ju tänka att unga inte har makt att ändra på så mycket, annat än små saker i sin egen livsföring. Borde man inte vända sig till personer med mer makt att förändra med den här sortens budskap?

– Jag håller inte med. Jag tänker att det är viktigt att skapa en medvetenhet om vad man faktiskt kan göra. Att göra budskapet till något hoppfullt och förklara att det ändå finns mycket som man kan göra. 

Hur har du själv påverkats av att jobba med pjäsen?

– Men jag har nog börjat tänka till en del på allvar. Jag väljer oftare att cykla än tidigare, och så använder jag nog lite mindre plast i vardagen. Över huvud taget tänker jag mycket mer på vad jag gör. 

Peak

Peak har urpremiär den 28 april och framförs av och GDT Unga dansensemble och koreografen Sofia Gabrielsson. Dansensemblen består av dansare i åldrarna 16 till 27 år

Föreställningen vill hylla ”varje lands, varje arbetsplats, varje hems, varje persons möjlighet att göra något för miljön – för alla kan göra något”.

2017 arbetar Gottsunda dans och teater med temat ”Hållbar”. Peak är en del av det arbetet.