Kultur & Nöje.

2017-12-29 12:00
  • Johan Rheborg i ”Säker på att jag är osäker”.  Bild: Morgan Norman
    Johan Rheborg i ”Säker på att jag är osäker”.
  • ”Den talangfulle Mr. Ripley”. Bild: Niklas Asker
    ”Den talangfulle Mr. Ripley”.

Gott nytt kulturår

Efter jul och nyår är det dags att börja se fram emot alla kulturhändelser för nästa år. ETC Uppsala hjälper dig att få koll på vad som händer i stan under 2018.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När jul- och nyårshelgernas fullspäckade schema är över börjar längtan efter kreativ påfyllning att göra sig påmind. Vi är säkert många som redan de första dagarna på det nya året börjar sträcka oss efter pennan för att fylla kalendern med saker att se fram emot. Den där konserten som vi läste om, den får ju inte glömmas bort. Och just ja – den nya pjäsen som bara måste ses!


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men ta det lugnt. Än har du tid på dig att gallra i Uppsalas kulturella mylla. Och dessutom så hjälper vi dig! Här kommer höjdpunkterna under nästa år för dig att spara och föra in i kalendern efter smak och tycke.

Teaterdebut för Anders Lundin

Uppsala stadsteater är i full gång med arbetet med nästa års produktioner. Och 17 februari kommer vi bland annat att se tv-personligheten Anders Lundin begå teaterdebut med ”Ett skri i natten – en hemsk komedi”, en pjäs fylld av missöden. Blod och maktspel blir det när regissören Kjersti Horn sätter upp William Shakespears pjäs om Rickard III, premiär 11 april.

Få har väl missat den psykologiska thrillern ”Den talangfulle Mr. Ripley” från 1999 med Matt Damon i huvudrollen. 7 april har dramatiseringen av Jonas Österberg Sverigepremiär på Lilla scenen. Värd att hålla koll på är också dramatiseringen av Kristina Lugns ”Idlaflickorna”. Regisserar gör Hedvig Claesson och premiären hålls 1 mars.

Dagen efter, 2 mars, är det urpremiär för dramatiseringen av Johan Heltnes uppmärksammade bok ”Det finns ingenting att vara rädd för”, om livet med Livets ord.

Skönhetsideal och maktstrukturer

Uppsala konstmuseum bjuder bland annat på den polska konstnären Katarzyna Kozyra och hennes utställning ”Identity Blending”. ­Kozyra undersöker såväl skönhetsideal som maktstrukturer, bland annat genom att iscensätta köns­identiteter. Utställningen pågår 27 januari till 1 april.

Turné mot sexuellt våld

Konserthuset kommer som vanligt att duka upp med allt från skratt och skönsång till viktiga budskap. Redan 18 februari kommer danskollektivet JUCK tillsammans med rapparen Cleo till stan i föreningen FATTA:s turné mot sexuellt våld. Ett högaktuellt ämne som säkerligen kommer att vara lika aktuellt nästa år.

Mer aktuellt blir det när ”Så mycket bättre”-artisten Tomas Andersson Wij har konsert 1 mars, Pernilla Wahlgren firar 40 år som artist med en humorföreställning 11 mars och Johan Rheborgs standup ”Säker på att jag är osäker” reder ut vem man är efter att barnen har flyttat ut, 17 mars. Musikalbonanza med några av Sveriges största musikalartister blir det 22 april när konserten ”Från Broadway till Duvemåla” drar igång i Konserthusets stora sal.

För artisten Thomas Stenström blev 2017 ett hyllningens år. 24 februari kommer han till Uppsala och Katalin för en intim kväll med avskalad sättning. En annan artist som hyllats detta år är Luleårapparen Zacke och han kommer till Reginateatern för en spelning den 16 mars.

Popdrottningar i Botan

Många av nästa års bokningar har arrangörerna ännu inte gått ut med. Men något vi kan lova är att sommar-Uppsalas älsklingsscen Parksnäckan kommer att fyllas av eminenta artister under hela sommaren, precis som vanligt!

Men ett tillfälle i sommar har vi i vart fall koll på redan nu: 3 augusti är ett riktigt ”save the date”-datum. Då är det nämligen dags för ”Queens of pop” i Botan. Zara Larsson, Icona Pop och Molly Sandén kommer att få Uppsala att gunga under denna endagsfestival som du inte bör missa.