Kultur & Nöje.

2017-06-16 12:00
 • Oljefärger är bäst, tycker Ghufran al Saeegh, här i samspråk med konstnären Kent Wahlbeck.  Bild: Malin Beeck
  Oljefärger är bäst, tycker Ghufran al Saeegh, här i samspråk med konstnären Kent Wahlbeck. 
 • Ghufran al Saeegh flydde IS i Mosul. Ahlan Zaraa och Sanaa Zahid kommer från Syrien med en konstutbildning i bagaget. Bild: Malin Beeck
  Ghufran al Saeegh flydde IS i Mosul. Ahlan Zaraa och Sanaa Zahid kommer från Syrien med en konstutbildning i bagaget.
 • Kent Wahlbeck leder workshopen. Bild: Malin Beeck
  Kent Wahlbeck leder workshopen.

Konst med krigstema ska främja fred

Hur kan upplevelser av krig bli konst som ska verka för fred? Det ska fem konstnärer från Syrien och Irak ta reda på i helgen. Då ställer de ut tavlor efter en workshop vid konstföreningen Expressions by Lake Ekoln.

– Olja blir bäst! Ghufran Saeegh granskar färgtuberna och penslarna som Upplandskonstnären Kent Wahlbeck har tagit med till det pittoreska sommarhuset i Sunnersta, benägen strax intill Ekoln. Flera av hans egna skulpturer står sedan länge ute i trädgården, bland annat en i metall som föreställer Vincent van Goghs avskurna öra. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det saknas svart och en del andra nyanser bland akryltuberna konstaterar de. Men ingen skada är ännu skedd eftersom det här egentligen bara är ett planeringsmöte. 

– Vad tycker ni om formaten då, frågar Kent och pekar på pannåer i tre olika storlekar som står uppställda i rummet. 

Ghufran Saeegh, Ahlam Zaraa och Sanaa Zahid, som alla söker asyl i Sverige nickar gillande och plockar bland lådorna. De har mångåriga konstutbildningar med sig i bagaget, Ghufran från Mosul i Irak och Ahlam och Sanaa från Syrien. 

Ställer ut om en vecka

Redan om en vecka kommer de att ställa ut verk som de ännu inte har påbörjat, hos den ideellt drivna kulturföreningen Expressions by Lake Ekoln. 

”Konst för fred” heter projektet, även om Ahlam Zaraa säger att hon fortfarande inte vet riktigt hur hon ska närma sig temat. ”Hur kan vi tala om fred när det vi har upplevt bara är allt detta krig”, säger hon. 

Ahlam Zaraa, som är palestinier uppväxt i Syrien, träffade Ghufran och Sanaa på en ABF-studiecirkel i konst förra året, och tillsammans med två andra konstnärer, Raja Miqari och Fadi al Jazmati, har de redan hunnit med en tidigare utställning. 

Som konstnär säger irakiska Ghufran att hon inte längre kunde verka i Mosul efter att terrorgruppen IS hade tagit över makten – organisationens syn på hennes yrke gjorde livet farligt. Alla de övriga utställarna kommer från Syrien. Sanaa Zahids konst präglas av upplevelserna därifrån. I sin mobil visar hon upp en av sina tidigare skulpturer som föreställer två tätt sammanslingrade gestalter. 

– Det är jag och min dotter på väg i båten, säger hon. 

Och förtydligar: sju livrädda dagar och nätter från egyptiska kusten till Italien. 

Ställa ut i Köln

Nu arbetar hon med flera konstnärssammanslutningar och kommer att ställa ut i Köln i Tyskland inom kort med projektet Hope. 

Kent Wahlbeck tar fram en av sina tavlor och berättar att den gjordes i Turkiet, vid gränsen mot Syrien, men redan 2010, före kriget.

– Men röken då, frågar Ahlam och pekar på ett rökmoln som stiger upp från några av de avbildade städerna. 

– Jag brukade se precis sådana från Damaskus under kriget. 

På det har Kent inget riktigt bra svar, bara att han guidades av sin egen konstnärliga vision den dagen. 

Ny kulturell mötesplats

Expressions by Lake Ekoln är en relativt ny kulturell mötesplats.  Hjärtat i föreningen är Kee Ng, som arbetar hårt med att sammanföra personer med olika kreativa färdigheter. Liksom de flesta arrangemang som hålls i föreningens hus kommer utställningen i helgen inte bara att vara en konstutställning. Ahlam Zaraa, som är poet, kommmer också att läsa några av sina dikter, och det blir konsert.

– Stämningen är lite som en öppen och väldigt avslappnad trädgårdsfest. Det måste inte bli många besökare. De som hittar hit hittar hit och om de gillar det så är det ännu bättre, förklarar Kent Wahlbeck. 

Ghufran hoppas på större möjligheter:

– Jag vill bli en stor konstnär i Sverige.    

Fakta

Expressions by Lake Ekoln är en kulturverksamhet som drivs av en ideell förening. Föreningen disponerar en trädgård och två hus vid Sandavägen 1. Allmänheten är välkommen när event blir arrangerade. 

Ofta bygger varje konstevent på flera kulturella ingredienser, som konst, musik, poesi och traditionell teservering.