Kultur & Nöje.

2017-03-03 12:00
”Det handlar ju om att statyn ser ut som den gör, men också hur det har inspirerat aktivister”, säger Maja Brodin, angående Geijerstatyn utanför universitetshuset.  Bild: Malin Beeck
”Det handlar ju om att statyn ser ut som den gör, men också hur det har inspirerat aktivister”, säger Maja Brodin, angående Geijerstatyn utanför universitetshuset.

Möt kvinnodagen med feministisk stadsvandring

Upptäck den provokativa Geijerstatyn eller hör om Karin Westman Bergs akademiska gärning. På kvinnodagen är det premiär för Centrum för genusvetenskaps feministiska stadsvandring.

En traditionell stadsvandring mellan universitetet, slottet och Stora torget, men med helt andra berättelser än dem vi brukar få ta del av. Så skulle man kunna beskriva den vandring som Centrum för genusvetenskap håller kring internationella kvinnodagen. Exakt vad som kommer att tas upp är fortfarande lite hemligt, men samlingen kring Geijerstatyn nedanför universitetshuset ger en hint. Den föreställer Erik Gustav Geijer, uppställd på en piedestal, och med en kvinna sittandes med en bok långt nedanför skalden och professorn, och har under lång tid skapat diskussion och även varit föremål för olika former av feministisk aktivism. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det handlar ju om att statyn ser ut som den gör, men också hur det har inspirerat aktivister. 

– Den står ju också utanför universitetshuset och vi kommer att prata mycket om kvinnors villkor historiskt inom akademin och deras rättigheter där, säger Maja Bodin, doktorand i reproduktiv hälsa.

Inspiration från Tyskland

Hon fick idén till den feminsitiska stadsvandringen under en sommarkurs som hon läste i Göttingen i Tyskland. 

– Då gick jag på en feministisk stadsvandring. Den var väldigt intressant och jag blev inspirerad. Jag hade inte hört talas om att Uppsala hade något liknande. 

Sagt och gjort. När Maja Bodin kom tillbaka till jobbet på Centrum för genusvetenskap på Uppsala universitet tog hon upp frågan på ett personalmöte och en grupp började göra research och mejsla ut vad som kunde ingå. En reklamfilm om staden från Destination Uppsala där nästan bara män presenterades eldade under övertygelsen om hur viktigt det är att lyfta fram flera perspektiv på staden. Att vandringen skulle vara gratis och tillgänglig även för personer med funktionsnedsättning var en viktig utgångspunkt. 

– Det har hållits kvinnohistoriska stadsvandringar tidigare, men det var ungefär tio år sedan senast, säger Maja Bodin. 

Att bestämma vad som skulle ingå har varit svårast, och Maja Bodin betonar att stadsvandringen fortfarande är under utarbetande.

– Vi välkomnar alla som vill att höra av sig med anekdoter och berättelser på temat, så att vi får mer material att arbeta med.

Vill belysa stadsmiljön

Just nu handlar vandringen både om att belysa kvinnor i Uppsala som har gjort viktiga insatser, men också de många exempel på feministisk gräsrotsaktivism som har ägt rum genom tiderna. Dessutom vill stadsvandringens ciceroner belysa själva stadsmiljön.

– Jag har till exempel tittat mycket på den offentliga konsten som finns på gator, torg och institutioner. Ett tydligt drag är att det är manliga konstnärer som står bakom verken i de flesta fall. Bara cirka 30 procent av konstnärerna är kvinnor, säger Maja Bodin.

Stadsvandringen hålls den 8 mars klockan 16.30.

8 mars

Demonstrationer

Fackeltåg – unga organiserar sig feministiskt

”Vi brinner för tjejers rättigheter – gör det du med!” (Alla välkomna)

18.00: Samling på domkyrkoplan (utanför domkyrkans huvudentré)

18.30: Fackeltåget går genom centrala Uppsala för att avsluta vid Gamla torget

19.00: Tal samt sång av Uppsala feministkör 

Arr: Lesbiskt rum Uppsala, Genius Uppsala, Feministiska psykologstudenter Uppsala, Genusföreningen Uppsala universitet, Arga flickor, Pillerpodden, Tonårshat, Uppsala feministkör, Feministiska juriststudenter Uppsala med flera.

Min kropp, min rätt

Uppsamling: 19.15 framför Centralstationen, på Olof Palmes plats. Avgång: 19.30. Ankomst till Stora torget: 20.00

Brandtal av: Mona Camara Sylvan (Kommunfullmäktigeledamot Fi Uppsala), Fanny Smeds (Unga feminister Uppsala), Ilona Szatmári Waldau (Vänsterpartiet Uppsala kommunalråd)

Arr: Unga feminister Uppsala, Vänsterpartiet Uppsala, Ung vänster Uppsala, SSU Uppsala

Andra aktiviteter

After work: Min kropp – min rätt.

After work på Kafé Mumrik på Kungsgatan med mat och prova på alkoholfria drinkar. Vid 18.30 håller Sverker Åslund ett feministiskt popquiz.

Start 17.00

Temakväll: Internationella kvinnodagen.

MR-nätverket uppmärksammar internationella kvinnodagen. Sensus, 17.00–19.00

Seminarium: Besinningslösa öden. 

Om kvinnligt skrivande och kvinnliga nätverk i Sverige och Mellanöstern. Uppläsningar på svenska och arabiska. Stadsbiblioteket i Uppsala, Mallas sal, 18.00

Temakväll: Internationella kvinnodagen, Norra Hagunda församling:

18.00 Fika, 18.30 Ung på 70-talet Therese Grabe Hedin berättar. 20.00 Mammor hjälper mammor rädda liv. Kerstin Åsberg berättar om mentormammor. Vänge skolas matsal.