Kultur & Nöje.

2017-07-14 06:00

Nöjestips i sommar

Skrattfest, suggestiva oljemålningar eller skakande i baktakt? Kulturen tar inte semester trots att studenterna har åkt till landet och staden töms på semesterfirare. ETC Uppsala har tipsen för alla som stannar kvar.

Musik

Peter Lind and the Cabaret Band

Katalin, Uppsala, 14 juli

En garanterad skrattfest blir det när Peter Lind and the Cabaret Band kliver upp på Katalins pubscen mitt i sommaren. Peter Linds egensinniga historieberättande blir en fin krydda till musik från tiden då jazzen var farlig på 1930-, 1940- och 1950-talet med artister som Louise Armstrong, Alice Babs och Chris Barber. Eller som bandet själva uttrycker det: ”garv, glamour och good times”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Konst

Olga Palchevskaya och Karin Ciszuk Petropoulos

Expressions by Lake Ekoln, 15–16 juli och 22–23 juli

I juli finns det två tillfällen att se konst i det vackert belägna galleriet Expressions by Lake Ekoln som drivs av föreningen Kultur vid Ekoln. Den 15 juli ställer konstnären Olga Palchevskaya ut sina färgrika oljemålningar med natur- och stillebenmotiv. En vecka senare är det dags för Karin Ciszuk Petropoulos suggestiva målningar i olja, akryl och akvarell.

Teater

Madame Tartuffe

Linnéträdgården, Uppsala, 18 juli

Madame Tartuffe.
Madame Tartuffe.

Molières ”Tartuffe” som skrevs 1664 är en av de stora teaterklassikerna. Den handlar om den slipade bedragaren Tartuffe som nästlar sig i en familj genom att charma pappan Orgon och får honom att lova bort både sin dotter och hela sin förmögenhet. I Kullehusteaterns version är den manliga lurendrejaren utbytt mot den kvinnliga Madame Tartuffe. Uppsättningen ges också den 8 augusti i Botaniska trädgården.

Naturtur

Cykeltur till naturen – Fjärilsstigen

Hågadalen-Nåsten, Uppsala, 20 juli

Naturreservatet Hågadalen-Nåsten innehåller både öppna landskap med åkrar och hagmarker samt både ungskog och äldre skog med öppna mossar. Det är dessutom en av landets artrikaste platser när det kommer till fjärilar. På Biotopias guidade cykeltur får deltagarna cykla på en guidad tur längs Fjärilsstigen, titta på och håva fjärilar. Turen vänder sig till vuxna och äldre barn.

Musik

Miss Li

Parksnäckan, Uppsala, 27 juli

Efter debuten med ”Late Night Heartbroken Blues” 2006 trampade Linda Carlsson gasen i botten med tre album på ett år och även om produktiviteten avtog något fortsatte karriären i högt tempo fram till ”Wolves” 2013. Efter några lugnare år av resor och låtskrivande för andra artister är Miss Li nu tillbaka med nytt material och ett garanterat stort sug att möta sin publik igen.

Vandring

Stadsvandring med ­domkyrkoperspektiv

Uppsala domkyrka, 30 juli

Uppsala domkyrka.
Uppsala domkyrka.

Uppsala domkyrka är Nordens största kyrka och innehåller bland annat reliker av Den heliga Birgitta och Erik den helige. På Domkyrkans guidade tur får deltagarna främst lära sig om kyrkans historia och exteriör, men även om husen som ligger runt omkring och vilken anknytning de har och har haft till kyrkan.

Musik

Larz-Kristerz

Parksnäckan, Uppsala, 3 augusti

Larz-Kristerz
Larz-Kristerz

Larz-Kristerz bildades 2001 och fick sitt stora genombrott i tv-programmet Dansbandskampen 2008, vilket ledde till att bandet gick från ett hobbyprojekt till ett av Sveriges största band. Sedan dess har tusentals människor i hela landet dansat till deras musik, lett åt deras 70-talsinspirerade scenkläder och charmats av medlemmarnas rustika karisma.

Musik

Sofia Karlsson

Parksnäckan, Uppsala, 4 augusti

Med Dan Andersson-tolkningarna på albumet ”Svarta ballader” som kom 2005 blev Sofia Karlsson landets största folkmusikstjärna och även om inget släpp efter det har kommit i närheten försäljningsmässigt är populariteten konstant. De som har hört henne live vet varför. Oavsett om hon sjunger egna sånger eller tolkar klassiker har hon en sångröst som skapar ögonblicksmagi.

Musik

Let’s spend the night together

Veronica Maggio, Weeping Willows, ­Moneybrother, Hurula, Linnea Henriksson

KAP, Uppsala, 11 augusti

Veronica Maggio.
Veronica Maggio.

Den 11 augusti kommer den turnerande festivalen Let’s spend the night together till Uppsala med en line up som lovar mycket. Med artister som den Uppsalabördiga popdrottningen Veronica Maggio, depprockkungarna Weeping Willows och alltid livepålitliga Moneybrother på scenen är det svårt att se hur det skulle kunna bli tråkigt.  

Musik

Uppsala reggaefestival

Raging Fyah, Ken Ring, Labyrint, Dani M, med flera.

KAP, Uppsala, 12 augusti

Efter några år av stadsflykt är Uppsala reggaefestival tillbaka där den ska vara. När den återigen arrangeras på KAP-området är det en endagsvariant med få stora internationella artister, men desto fler spännande lokala akter, vilket känns logiskt. Sedan sist det begav sig har Uppsalascenen med artister som Dani M och Labyrint växt till en nationell angelägenhet.

Några gratistips:

I år är både aktiviteter och scenprogrammet gratis på Barnens parksommar i Parksnäckan.

Under sommaren ger Uppsala konstmuseum gratis introvisningar av utställningar med konstnärer som Pär Fredin och Ulla Fries & Tor-Göran Henriksson.

Biotopia arrangerar flera cykelturer under sommaren. Förutom Fjärilsstigen kan man rulla på asppejling i Fyris­ån och se växter på åsen.