Kultur & Nöje.

2016-08-12 12:01
Angelina Johansson och Karin Myrdal har startat en namninsamling för ett bredare utbud och lägre priser på UKK.  Bild: Mattias Göthberg
Angelina Johansson och Karin Myrdal har startat en namninsamling för ett bredare utbud och lägre priser på UKK.

"Orättvist utbud på UKK"

Utbudet för barn på Uppsala konsert och kongress är otillräckligt och biljetterna för dyra. Det anser Barnombudsmannen i Uppsala som har startat en namninsamling. – Det är orättvist och fel, därför kommer vi med andra förslag, säger Karin Myrdal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

1380 kronor. Det kostar det för två vuxna och två barn att gå på teaterföreställningen Pippi Långstrump på UKK. Föreställningen är för hela familjen, från två år och uppåt. Priserna varierar och andra barnföreställningar på UKK har priset 70 kronor per person. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi tänker på familjer som inte har det bra ekonomiskt ställt, hur ska de ha råd? Det blir ju verkligen riktat till en viss typ av människor, säger Angelina Johansson och Karin Myrdal som har startat insamlingen. 

"4 av 55 är för barn"

Karin och Angelina är sommarpraktikanter på Barnombudsmannen i Uppsala. Tillsammans med personalen på plats har de startat en namninsamling med rubriken "Ett bredare program på UKK". 

Detta efter de iakttagelser Angelina och Karin gjorde när de gick igenom programmet. 

– Vår bedömning är att i det program som finns utlagt nu är det bara 4 barnföreställningar av 55 totalt fram till den 1 december. Det tycker vi är konstigt eftersom de utger sig för att vara till för hela staden och för alla åldrar. Nu har de nischat sig till en målgrupp vad gäller både pris och utbud, säger Angelina Johansson. 

Uppsala konsert och kongress invigdes 2007 efter att frågan
om ett konserthus hade debatterats och utretts i decennier. Huset
drivs av ett helägt kommunalt bolag som har fått i uppdrag att "vara ett konserthus för alla Uppsalabor". Den namninsamling som nu pågår finns utlagd på internet, affischer finns uppsatta och Alva och Karin hämtar in underskrifter bland människor på gator och torg. 

– Hittills har vi fått över hundra namn, och fler tillkommer hela tiden. Även pensionärer håller med om att utbudet är för smalt. Vi tänker lämna över dessa namnunderskrifter tillsammans med våra förslag till ledningen på UKK, säger Karin Myrdal. 

Hur vill ni att UKK ska göra det annorlunda?

– Det går att göra saker i mindre skala också. Barnteater behöver inte vara en storslagen grej på den största scenen, det kan räcka med att de sätter upp någonting i hallen, att det är kortare och mer interaktivt. Det kan bli mer variation i hur de tänker kring programmet. Sedan kan man ha volontärgrupper eller liknande för att få ned kostnaderna, eller se det som att man bjuder staden och barnen på någonting. 

Stefan Holmström, som är producent i UKK:s programgrupp, vill inte svara på hur han ser på kritiken. 

– Det är en fråga för vd, Lena Åberg Frisk, säger han

Lena Åberg Frisk har inte varit anträffbar.

Läs vidare på nästa sida: Enkät – Vad tycker ni om priserna och utbudet för barn på UKK?