Kultur & Nöje.

2017-11-24 12:00
”Lite dans, lite sång, mycket fet musik och både sexig och dovt suggestiv stämning.” Så beskriver Ofelia Jarl Ortega dansföreställningen ”Forever”.  Bild: Milja Rossi
”Lite dans, lite sång, mycket fet musik och både sexig och dovt suggestiv stämning.” Så beskriver Ofelia Jarl Ortega dansföreställningen ”Forever”.

Sexigt och suggestivt när MDT kommer till K.R.O.P.P

Danskonstprojektet K.R.O.P.P fortsätter på UKK och den här gången gästas man av dansteatern MDT. En av dem som medverkar är koreografen och dansaren Ofelia Jarl Ortega vars tematik rör sig runt utforskandet av feminiteter.

För Uppsalaborna har danskonstprojektet K.R.O.P.P (koreografi – rörelse – omåttlighet – passion – projekt) kommit att bli ett välbekant och pålitligt koncept på Uppsala konsert och kongress. Sedan 2013 har butohkonstnären och koreografen SU-EN anordnat föreställningstillfällena där koreografer, dansverk och publik sammanstrålar.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men även ett välbekant koncept kan bjuda på nya upplevelser och möten. På lördag besöks K.R.O.P.P av MDT (tidigare Moderna Dansteatern) och förutom dansverk så kommer det att bjudas på samtal om danskonst mellan MDT:s teaterchef Danjel Andersson och SU-EN.

Dansintresse kom tidigt

En annan som kommer att finnas i sal C under lördagskvällen är dansaren och koreografen Ofelia Jarl Ortega. Till Uppsala kommer hon tillsammans med musikern och kompositören Patrik Patsy Lassbo. ”Forever” är frukten av deras första samarbete, men för Jarl Ortega är dansen så långt ifrån en ny bekantskap som man kan komma. Att det var dans hon skulle hålla på med visste hon redan när hon var 11 år.

– Jag såg en föreställning med en skitcool brud med punkig attityd och kände direkt att det här måste jag hålla på med, säger hon.

”Mängder av olika uttryck”

Men balettskolan på gymnasiet landade aldrig helt rätt. Det var först när hon slutade skolan och började arbeta själv som nästa steg blev tydligt.

– På skolan presenterades ett sätt att dansa på, men när jag började jobba själv upptäckte jag att det finns mängder av olika uttryck att välja på. Då landade jag också i att det var koreograf jag skulle bli.

I dag har hon en examen från Dans- och cirkushögskolan i Malmö i bagaget och åker runt med sina verk. Och även om de skiljer sig från varandra i tematik och uttryck så finns där frågor och spänningsområden som går igen:

”Jarl Ortega arbetar med olika tolkningar av skörheter och feminiteter med det kollektiva som utgångspunkt, där nödvändighet är metod, där punk, drone och mörker är estetik” går det att läsa i hennes presentationstext.

– Det finns mycket viktiga saker med både olika feminina uttryck och uttryck av sårbarhet som antingen inte har fått komma fram tillräckligt eller som har nedvärderats. Jag vill testa de här nidbilderna av feminiteter och öppna upp för fler läsningar i andra inramningar än de förväntade, berättar hon.

Fortsättning redan planerad

På frågan om vad publiken kan vänta sig på lördag ger hon en innehållsbeskrivning som heter duga: ”Lite dans, lite sång, mycket fet musik och både sexig och dovt suggestiv stämning.” Men allt går förstås inte att beskriva med ord i förhand.

– Det fina med det här verket är att det tar olika former beroende på kontext. För mig är det som att verket inte är något utan publiken – det händer i mötet mellan oss och i det finns alltid något potentiellt världsförändrande.

Redan nästa år kommer fortsättningen på ”Forever”. En föreställning med arbetsnamnet ”Powered by Porn” arbetas på i talande stund och då förstärks även duon av dansaren Alexandra Tveit. Ofelia Jarl Ortega berättar att det kommer att bli ett verk som berör erotik och blick men som också kommer att ta med publiken till svårare, kanske jobbigare, ställen.

– Och det är inte för att vi försöker vara dryga mot publiken, utan för att vi älskar dem!

Ofelia Jarl Ortega

Gör: Koreograf och dansare

Bor: Uppvuxen i Malmö men i dag baserad i Stockholm

Aktuell: Med dansverket ”Forever” tillsammans med musikern och kompositören Patrik Patsy Lassbo. Verket går att se på lördag på UKK som en del av danskonstprojektet K.R.O.P.P som den här gången gästas av MDT (tidigare Moderna Dansteatern).