Kultur & Nöje.

2017-02-10 12:00
  • Dilan Apak och Moa Lundqvist var båda med i satirprogrammet Tankesmedjan i P3. Sedan dess har de rest runt i Sverige med olika föreställningar. Nu kommer de till Uppsala.  Bild: Olle Enqvist
    Dilan Apak och Moa Lundqvist var båda med i satirprogrammet Tankesmedjan i P3. Sedan dess har de rest runt i Sverige med olika föreställningar. Nu kommer de till Uppsala.
  • Dilan Apak och Moa Lundqvist var båda med i satirprogrammet Tankesmedjan i P3. Sedan dess har de rest runt i Sverige med olika föreställningar. Nu kommer de till Uppsala.  Bild: Olle Enqvist
    Dilan Apak och Moa Lundqvist var båda med i satirprogrammet Tankesmedjan i P3. Sedan dess har de rest runt i Sverige med olika föreställningar. Nu kommer de till Uppsala.

Självutnämnda historiker intar Reginateatern

Är verkligen 90-talisterna den tråkiga generationen och vad beror det i så fall på? På fredagskvällen reder komikerna Dilan Apak och Moa Lundqvist ut begreppen på Reginateatern i Uppsala.

Föreställningen Det nya tråkiga handlar om generationsforskningen kring 90-talisterna, som har kallats för just ”The new boring”, bland annat eftersom de hellre sitter hemma och tar det lugnt än ränner runt på krogen. I sina självutnämnda roller som historiker och samtidsforskare kommenterar de båda 90-talisterna Dilan Apak och Moa Lundqvist alla myter och idéer kring den egna generationen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Generationsforskning är ett jäkligt oklart område där det sägs mycket om hur olika generationer är utan att ta hänsyn till sociala och politiska faktorer och utan att förklara varför en viss generation är på ett visst sätt. Det ger oss en del utrymme att själva spekulera, säger Moa Lundqvist som beskriver föreställningen som en humoristisk föreläsningsshow.

Lärde känna varandra på P3

Moa Lundqvist och Dilan Apak lärde känna varandra för tre år sedan när de båda arbetade med satirprogrammet Tankesmedjan i P3. Det uppstod kärlek vid första ögonkastet och de började snart samarbeta även utanför radiostudion.

– Det är lite ensamt att vara komiker. Du ska skriva och komma på allting själv och det är prestige i att göra allt ensam. Men vi kände båda att vi behövde det här samarbetet där vi kan bolla idéer och stötta varandra, säger Dilan Apak.

”Alltid bra och trevlig publik”

I dag delar de lägenhet tillsammans med en tredje kompis i Malmö, de driver podcasten Dilan och Moa och senast i somras var de programledare tillsammans i radioprogrammet Humorhimlen. Dessutom reser de runt med sina föreställningar. Förutom Det nya tråkiga har de Den inre häxprocessen, som kommer till Uppsala och Katalin den 26 april.

– Det var två år sedan vi var i Uppsala och uppträdde senast, så det känns roligt att komma tillbaka och köra båda föreställningarna där i vår. Det är alltid bra och trevlig publik och det är också folk som har hört av sig och velat att vi ska komma, säger Moa Lundqvist.

Ni är inte oroliga över att komma till lärdomsstaden Uppsala och utge er för att vara forskare?

– Historiker och samtidsforskare är inga skyddade titlar, det räknar vi med att Uppsala vet om, säger Moa Lundqvist.

– Det där är ju vår hemmaplan, Academica. Där kommer vi att må bra, förtydligar Dilan Apak.

Har ni som forskare något att berätta även om generationen som kommer efter er?

– Ja, men det får man höra om man kommer och tittar på oss, säger Dilan Apak.

Hon och Moa Lundqvist letar gärna nya former för sitt arbete och i vår inleder de samarbete med komikerduon Humor är kul från Moas uppväxtstad Umeå.

– Det är en improvisationsföreställning där vi med hjälp av publiken spelar upp första säsongen av en tv-serie, berättar Moa Lundqvist.

Kommer den också till Uppsala framöver?

– Det hoppas vi verkligen! Tanken är att vi ska resa runt i hela landet.

Men närmast är det alltså Det nya tråkiga på Reginateatern som gäller.

– Kom och titta, ta med en kompis, livsviktig information, ropar de gästande historikerna precis innan intervjun avslutas.