Kultur & Nöje.

2017-08-04 12:00
  • Carola Häggkvist, Marie Fredriksson och Fred Åkerström är några av Sofia Karlssons barndomsinfluenser. Folkmusiken hittade hon på 1990-talet.  Blld: Peter Holgesson
    Carola Häggkvist, Marie Fredriksson och Fred Åkerström är några av Sofia Karlssons barndomsinfluenser. Folkmusiken hittade hon på 1990-talet.
  • Bild: AnnaReet Gillblad

Sofia tillbaka på klassisk mark

Vägen från kärleken till Carola till att bli en av Sveriges största artister har varit krokig. När Sofia Karlsson kliver upp på scenen i Parksnäckan i Uppsala återvänder hon till staden där hela hennes klangvärld fick en ny riktning för tio år sedan.

– År 2007 uppträdde jag på Väsens folkmusikgala i Universitetsaulan och spelade med Cathy Jordan från Dervish. Hon var fantastisk och så spelade hon Bouzouki. Jag blev så inspirerad av soundet att jag beställde en egen sådan och började spela med den, vilket förändrade hela mitt uttryck. Det var otroligt viktigt för min musikaliska utveckling, säger Sofia Karlsson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Genom åren har hon uppträtt många gånger i Uppsala och att spela på Parksnäckan på sommaren har nästan blivit en tradition.

– Parksnäckan är en mycket speciell scen. Den ligger ju mitt i stan men det känns ändå som landet på något vis, som att spela i en liten bubbla. Jag tror alltid det har varit fint väder när vi spelat också, så vi får hoppas att det blir så den här gången med.

Framgångsrik karriär

Sofia Karlsson fick sitt stora genombrott med Dan Andersson-tolkningarna på ”Svarta ballader” som kom 2005. Albumet har sålt över 100 000 exemplar och gett henne trogna fans över hela landet. Med de följande fem albumen har karriären varit fortsatt framgångsrik. Men vägen dit var långt ifrån spikrak. Till de tidigaste musikminnena hör Carolas vinst i Melodifestivalen och när hon satt i knäet hos sin farmor, som spelade psalmer på orgel. Men det var inte självklart att hon skulle bli artist.

– Jag hade flera planer, att bli sjuksköterska och en del annat. Jag sjöng i den kommunala musikskolan så det har hela tiden funnits med mig, men jag var inte särskilt bra i början. På 1990-talet spelade jag teatermusik, men det tog lång tid innan jag hittade min stil. Jag har aldrig haft någon strategi utan bara gjort det jag velat göra. Det är en väg som fungerat för mig, jag har aldrig strävat efter att bli kändis.

Nytt album på gång

Just nu är Sofia Karlsson mitt uppe i arbetet med sitt åttonde album. Hur det kommer att låta är inte riktigt klart än, men det kommer i alla fall att bli annorlunda än tidigare.

– Jag jobbar med en instrumentalskiva. Det blir ett akustiskt sound. En del covers och en del eget, och så sjunger jag lite också.

En instrumentalskiva med sång?

– Ja, ha ha. Det var inte tänkt så, men det var så roligt att sjunga så det blev att jag gjorde det på ett par ställen.

Brottas med dåligt självförtroende

Och så är hon ute på en turné som sträcker sig över hela sommaren, med konserter över hela landet. När man ser en konsert med Sofia Karlsson är det lätt att slås av hur bra hon alltid verkar trivas på scenen. Men kan det verkligen alltid vara roligt?

– Det kan vara en kamp, mer eller mindre. Vissa kvällar är svårare än andra. Ibland kan jag känna att ”det här är ju en jättekonstig grej”, just innan jag går upp på scenen. Nu ska alla titta på mig, och så blir jag blyg. Jag brottas en del med dåligt självförtroende, har lätt för att bli nervös. Men ibland kan det ju vara så att dagen vänder på scenen också, en bra konsert kan ge energi och förvandla en tung dag till en bra. Jag är också känslig och vill ge publiken bra musik, en upplevelse med allt som musik innebär, vilket gör att det blir stor press. Men oftast går det bra och gör det inte det så får det vara så. Det är ju också en del av det, säger hon.