Kultur & Nöje.

2017-05-26 12:00
Det känns väldigt nytt och fräscht här. För oss innebär det bättre bekvämligheter och        bättre tillgång på öppna sidoytor där man kan sitta och prata med varandra i en mindre stimmig miljö än tidigare, säger Jesper Björkman. Bild: Per Johansson
Det känns väldigt nytt och fräscht här. För oss innebär det bättre bekvämligheter och bättre tillgång på öppna sidoytor där man kan sitta och prata med varandra i en mindre stimmig miljö än tidigare, säger Jesper Björkman.

Spelfestivalen Birdie får ny stor arena

Sedan torsdagen pågår den årliga datorspelsfestivalen Birdie i Uppsala. I år har festivalen, som handlar om så mycket mer än datorspel, flyttat in på IFU Arena i Gränby.

Inför festivalen har den ideella arrangörsföreningen Birdie ställt upp 600 bord och 1 200 stolar på de sammanhängande fyra mindre innebandyplanerna inne på arenan. Ordföranden Jesper Björkman hoppas att det ska ge känslan att alla de 1 000–1 500 e-sport-utövare (elektronisk sport) som kommer dit sitter i samma lokal. Birdie är det första evenemanget i sitt slag på IFU Arena, och festivalen, som pågår från torsdag förmiddag till söndag lunch, är även det första evenemanget nattetid. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det känns väldigt nytt och fräscht här. För oss innebär det bättre bekvämligheter och bättre tillgång på öppna sidoytor där man kan sitta och prata med varandra i en mindre stimmig miljö än tidigare, säger han.

Fyra stora spelturneringar

Under helgen pågår fyra stora spelturneringar där deltagarna tävlar i lag i spelen Counterstrike/CS Go, League of legends och Overwatch och individuellt i spelet Hardstone. Med hjälp av e-sportsaktören Esen, som sponsrar evenemanget, kommer man också att sända allt som händer på festivalen genom streamning på nätet, något som brukar locka stora mängder följare. Jesper Björkman lyfter också fram de olika lekar och tävlingar som ordnas på lördagskvällen som en höjdpunkt på evenemanget.

– Lördagen är den viktigaste dagen. Då har vi final i turneringarna och aktiviteter på scenen. Det är lite udda saker som att sätta ihop Ikeamöbler med förbundna ögon och vi har även haft annorlunda hinderbanor. Festivalen handlar också mycket om att träffa likasinnade och ha roligt tillsammans. Vi brukar säga att på en riktig Birdie ska man knappt ha hunnit sitta vid sin dator någonting.

Årets Birdie är den 25:e i ordningen. Allt började i Fyrisskolans datasal, och efter att under många år ha flyttat runt mellan olika gymnasieskolor höll man under många år på i Allianshallen för att så småningom hamna på Fyrishov. 

– Och nu är vi här. När vi bokade arenan räknade vi på att det skulle få plats 2 000–2 500 deltagare här. Så det vore roligt att växa om några år när vi blir lite mer varma i kläderna, säger Jesper Björkman.

Entusiaster från hela Sverige

Deltagarna kommer framför allt från Uppsala- och Stockholmsområdet och Mälardalen. Men där finns också entusiaster från i princip alla delar av Sverige och även några internationella gäster. De är mellan 12 och 60 år gamla, men medelåldern ligger runt 20 år. Jesper Björkman minns väl sin första Birdie. Året var 2003 och han gick i åttan.

– Vi var tre grabbar från Knivsta som knökade in oss i farsans Volvo och åkte iväg. Vi hade datorerna i bagageluckan och jättestora skärmar som vi hade i knät. Det var ju hur häftigt som helst när vi kom fram. Vi hade kört lite tidigare, i någons garage och uppe på någon vind, men hade aldrig varit fler än tio. Nu var vi nästan 1 000 som satt tillsammans och ägnade oss åt spel, musik och diverse hyfs.

Kreativ tävling

Varje år ordnas också en kreativ tävling där deltagarna har lämnat in en demo i form av en programmerad musikvideo eller kortfilm. 

– På lördagskvällen stänger alla ned sina datorer och sätter sig på läktaren för att titta på bidragen och rösta. En del av dem som en gång i tiden började med att programmera demon har skapat kända spel senare, berättar Jesper Björkman.

I år kommer nybörjarna att uppmärksammas lite extra då en jury ger pris till årets bästa nybörjare.

–Vi vill premiera den här typen av digitalt skapande och då framför allt bland unga.