Kultur & Nöje.

2017-12-15 12:00
  • Vokalensemblen Uppslaget ger en julkonsert med stora inslag av tradition och igenkänning på Uppsala slott 19 december.  Bild: Marianne Ringefors
    Vokalensemblen Uppslaget ger en julkonsert med stora inslag av tradition och igenkänning på Uppsala slott 19 december. 
  • Några som går en annan väg än den traditionella och svenska julmusiken är gospelkören The Gloryfires. Bild: Privat
    Några som går en annan väg än den traditionella och svenska julmusiken är gospelkören The Gloryfires.

Uppsalakörerna sätter den kollektiva julstämningen

Snart ljuder stämsången från stadens alla körer när årets julkonserter drar igång. Och i en körstad som Uppsala är konsertutbudet både brett och stort. Så hur tänker körerna själva kring sitt jobb med att fylla en hel stad med julstämning?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”It’s beginning to look a lot like christmas”. Ja, visst gör det! Men i Uppsala vid den här tiden på året är det kanske ännu mer sant att säga att det börjar låta som jul. För i ett körmecka som Uppsala sätts den kollektiva julstämningen till mångt och mycket av just körerna och deras julkonserter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men julstämning är också ett ord som varierar i betydelse och med stans breda utbud av körer är en julkonsert sällan den andra lik. Så hur tänker man som kör inför sitt juliga framträdande? Vi pratade med fyra av stans körer – Vokalensemblen Uppslaget, The Gloryfires, Fyris Kammarkör och Kalmar nations kör – om hur de tänker inför den bjällerklangsfyllda högtiden.

– För våra julkonserter är det viktigt att det finns stora inslag av tradition och igenkänning: både körsångare och publik vill att en stor del av repertoaren ska vara densamma som tidigare år för ”det är ju då det blir jul”, säger Elin Bjarnegard som är ordförande för Vokalensemblen Uppslaget.

Och visst är vi aldrig så traditionstörstande som på julen. För många är julstämning just att kunna vila i det bekanta, i det som väcker varma minnen från barndomens jular.

Ingen direkt konkurrens

Samtidigt vill en kör naturligtvis sätta sin egen prägel på en julkonsert och väljer att balansera tradition med överraskande inslag. Några som går en annan väg än den som den traditionella och svenska julmusiken plöjt upp är gospelkören The Gloryfires.

– Jag inbillar mig att vi har en lite annan profil än de flesta körer. Det publiken får uppleva under vår julkonsert är inte bara ”julmys”: vi har alltid vårt band med oss och det bjuds på både traditionella amerikanska julsånger och många gospelrökare med mycket ös, säger Markus Wilson, vikarierande dirigent för The Gloryfires.

En stor del av Uppsalas körer består som bekant av dem som huserar på sin studentnation. Men trots det tycks ”konkurrens” inte vara ett ord som Kalmar nations kör känner igen – förutom möjligtvis när det kommer till att hugga en ledig konsertlokal.

– De flesta i vår publik som nationskör är ju familj och kompisar till de som sjunger i kören, så vi konkurrerar inte med någon och behöver heller inte någon särskild ”drive” för att locka en större publik.

Det säger dirigent Elias ­Castegren som lett Kalmar nations kör sedan 2008. Nationskören kan i stället fokusera på att sprida värme i decemberkylan och beskriver känslan de vill förmedla med det danska ordet hygge – alltså en mysig atmosfär där människor träffas och njuter av livets goda tillsammans.

”Den ultimata julsångens ingrediens”

Nej, devisen ”the more the merrier” tycks vara konceptet som körerna skriver under på, inte minst under julen. Trots det stora utbudet verkar det aldrig vara några problem med att fylla bänkraderna. Kanske är det just detta som gör decemberveckorna till en kavalkad av stämningshöjande konserter: om Uppsala är julgranen är stadens körer ljusen som förvandlar trädet till ett av julens måsten. Och julgransljus kan man helt enkelt inte ha för många av!

– Många körer uppträder ju även på andra ställen runt om i stan än just i kyrkor och bidrar säkert till julstämningen genom det. Vi vill att publiken ska vara uppfyllda av vår konsert och känna att nu är julen på gång. Att de har upplevt den optimala julkonserten, säger Nils Pålbrant som har lett Fyris Kammarkör i 19 år.

Att julstämning kan ta sig många olika uttryck blir tydligt när körerna svarar på frågan om den ultimata julsångens ingredienser. Traditionella julsånger på svenska, amerikansk gospel till liveband, afrikanska trummor och moderna pop­arrangemang – allt ryms under rubriken ”Uppsalas julkonserter”.

Bland jullåtsfavoriterna nämner körrepresentanterna allt ifrån ”Joy to the world” och ”Honono” till ”Bereden väg för herran” och ”Jul jul strålande jul”.

– Det är en av sakerna som är så fantastiskt med att sjunga i kör i Sverige i juletid: julsångerna är ju något av ett måste för att skapa julstämning. Veckan precis innan jul är då många behöver sätta sig ned, ta en paus från stressen och bara njuta. Julkonserter erbjuder en möjlighet att faktiskt göra det, säger Uppslagets Elin Bjarnegard.

Fakta

Här kan du höra några av Uppsala­körernas julkonserter:

Vokalensemblen Uppslaget: Uppsala slott, 19 december

Kalmar nations kör: Helga Trefaldighets kyrka, 16 december

The Gloryfires: Forsmarks kyrka, 17 december

Fyris Kammarkör: Dalby kyrka, 17 december och på Christmas festival i Uppsala domkyrka, 26 december