Ledare. Asal Gohari.

2017-09-25 06:00
”I dag mer än någonsin måste socialdemokratin söka sig allt mer till sin ideologiska kompass och fortsätta det politiska jämlikhetsprojektet.” Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
”I dag mer än någonsin måste socialdemokratin söka sig allt mer till sin ideologiska kompass och fortsätta det politiska jämlikhetsprojektet.”

Glöm inte kompassen!

Den stora frågan är om vi till valet 2018 kommer se två helt nya block?

Valet 2018 kommer att bli ett av de mest avgörande valen för svensk politik. Parlamentarisk turbulens och misstroendeförklaringar har blivit vardag den senaste tiden. Detta sista mandatår har inte börjat som många hade tänkt sig. Vi ser en splittrad allians, partiledare som tvingas avgå och kvinnliga toppolitiker som lämnar sina uppdrag.


KOM TILL BOKMASSAN !

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister. All information: ETC.se/Bokmassan


 

Den senaste händelsen om misstroendeförklaring som skulle fälla försvarsminister Peter Hultqvist satte i stället krokben för Alliansen. Läget är minst sagt kyligt mellan å ena sidan C och L och å andra sidan M och KD. Två nya block inom alliansen har utkristalliserat sig. Ett liberalt och ett konservativt. Att Alliansen är splittrad är självklart positivt, inte minst för Socialdemokraterna som länge hävdat att blockpolitiken är fördummande. Men splittringen är ett symptom på ett större politiskt skifte i svensk politik som väcker frågor.

Den stora frågan är om vi till valet 2018 kommer se två helt nya block? Med dagens utspel i kölvattnet ser det mest sannolika ut att bli ett nytt block mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna och ett rödgrönt block dit Centerpartiet och Liberaler ansluter sig. Och konsekvensen av detta är stor. Imploderingen av Moderaterna innebär att hela den traditionella politiska vänster-höger konflikten kommer att försvinna, vilket förskjuter konflikten mot SD.

Det sätter Socialdemokraterna i ett dilemma. För även om vi vill bryta blockpolitiken och öppna upp mot Centern och Liberalerna är det också viktigt att bevara den ekonomiska politiken som skiljelinje mellan vänster och höger. Att poängtera att vi är ett parti som genom ekonomisk fördelningspolitik vill uppnå jämlikhet och frihet har alltid varit nyckeln till framgång. En omvandling av det politiska landskapet, där partier som Liberalerna och Centerpartiet inkluderas i vänsterblocket kan innebära en helt ny konfliktlinje mellan konservativa och frihetliga värderingar. Det som är farligt med en sådan mittenkonstellation är att den i längden kan komma att gynna SD.

De senaste tre åren har brist på tydlighet och konfliktlinje mellan politiska partier varit den avgörande anledningen till varför båda blocken tappat väljare till SD. Att partierna rört sig allt mer mot mitten har visat sig skapa mer oro och obalans på den politiska arenan. Ett eventuellt samarbete mellan vänsterblocket, C och L kan bli just den cementeringen av mittenpolitik som skördat väljare, istället för garanten för en ny majoritetsregering.

Jag ser en farhåga med att Socialdemokraterna tillsammans med L och C eventuellt kan komma att inleda ett samarbete mer än i enskilda sakfrågor. I dag mer än någonsin måste socialdemokratin söka sig allt mer till sin ideologiska kompass och fortsätta det politiska jämlikhetsprojektet. En ärlig och hård debatt om vinster i välfärden, en höstbudget där man presenterar politiska reformer för ökad jämlikhet är precis vad socialdemokratin ska fortsätta med och i det finns inte plats för kompromisser.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter