Ledare. Asal Gohari.

2017-02-11 05:55
"I ett tryggt samhälle finns det inte plats för SD eller Trump. I ett tryggt samhälle kommer vi att vifta bort våra fördomar i stället för att agera utifrån dem. " Bild: TT
"I ett tryggt samhälle finns det inte plats för SD eller Trump. I ett tryggt samhälle kommer vi att vifta bort våra fördomar i stället för att agera utifrån dem. "

Trygghet är svaret

Rasismen måste kunna brytas med enklare verktyg för dig och mig.

Rasism. Aldrig har ett ord påverkat oss så mycket som ordet rasism. Den har alltid funnits där och kommit till uttryck mer eller mindre under olika tider där dess påverkan har lämnat spår i historien. Vi kan se tillbaka på kolonialismen, slavhandeln, Förintelsen, apartheid, och i dag SD och Trump. Rasismen är mer än bara människans fördomar som kommer till uttryck genom ett handlande. Det är mer än en grupps verktyg för att ser ned på en annan grupp. Rasismen är en lära och det bör ägnas timmar för att förstå hur den fungerar och varför den finns. Jag har tänkt på allt från vardags-rasismen till den strukturella rasismen, hur den påverkar här och nu. Kan vi förgöra rasismen som rasismen förgör oss? För det krävs säkert en doktorandexamen i ett obegripligt ämne på universitetet. Rasismen måste kunna brytas med enklare verktyg för dig och mig. Mitt svar på det är trygghet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Rasismen kan formas och förändras i strukturer, inte minst genom politiska verktyg. Om vi enas om att politiken är det som formar våra samhällen, då måste vi även enas om att den form samhället får genom politiken även formar kulturella och sociala normer. Och rasismen föds i sin tur från normer och beteenden. Om rasismen kan tyglas genom hur vi för vår politik, innebär det därmed att den kan tyglas av oss?

Trump har vunnit valet i USA och Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra tar en kopp kaffe ihop. Hur kunde två män som otaliga gånger bekräftat sig vara uttalade rasister komma så långt? Återigen på grund av otryggheten. Valet i USA handlade till största del om att välja den person som tydligt hade valt att peka ut andra grupper som svar på andra människors otrygghet. Samma med Sverigedemokraterna. Hade SD fått lika många röster 2014 om det i åtta år hade varit ett socialdemokratiskt styre i Sverige? Hade Trump vunnit om Hillary inte hade gjort reklam för precis samma politik som Obama redan hade fört under sina åtta år? På dessa hypotetiska frågor väljer jag att svara nej.

Grundbulten i ett samhälle där rasismen begränsas är i när trygghet råder. För med trygghet kommer frihet. Alliansen har inte ett bra svar på vad som är trygghet. Deras ideologi förespråkar individuell frihet och makt över ens eget liv. Det låter fint, men det har prövats och det har inte fungerat så som de för sin politik. I ojämlikhetens klyftor växer rasismen. Den socialistiska ideologin värnar frihet genom trygghet, trygghet i ett samhälle som ser oss alla oberoende av var vi kommer ifrån eller hur vi ser ut. Ett samhälle som kan se dig falla och sedan ge dig verktyg för att du ska orka resa dig upp igen. Det gör att människan inte kommer låta sig sökas till de som pekar på min granne och säger att det är hens fel att jag inte kan känna mig trygg med exempelvis vår välfärd. Alliansens politik är den kollektiva trygghetens kryptonit. Den banar således även väg för SD att haverera med sin populistiska politik. 

Ska vi alltså satsa på att vinna ett till rött val 2018? Kommer rasismen att försvinna om Alliansen förlorar nästa val? Nej. Inte om vi glömmer att prata om trygghet och ideologi, inte om vi glömmer att ta ideologiska debatter med Alliansen i stället för enbart sakpolitiska. Om inte vi på den rätta sidan av den politiska skiljelinjen aktivt arbetar för att utjämna klyftor och se till att det råder trygghet i samhället. För då kommer det inte heller finnas plats för den rasism som tar sig uttryck i SD:s främlingsfientlighet. Vi kommer aldrig komma ens på gränsen till att förgöra rasismen om vi inte på allvar utmanar våra politiska motståndare med vår ideologi. I ett tryggt samhälle finns det inte plats för SD eller Trump. I ett tryggt samhälle kommer vi att vifta bort våra fördomar i stället för att agera utifrån dem. I ett tryggt samhälle söker vi inte någon att skylla på, för vi kommer aldrig att behöva det.